VATIKAN: PAPA POSREDNIK U VENEZUELI?

Papa Franjo u zrakoplovu, Vatican News

VATIKAN, 07/02/2019 (AR) – Predsjednik parlamenta koji se sam proglasio predsjednikom Venezuele ad interim Juan Guaidó uputio je papi Franji poziv da posreduje u krizi, te da posijeti Caracas. Nakon što je venezuelanski diktator Nicolas Maduro poslao je pismo papi Franji u kojem traži pomoć za dijalog u toj državi bogatoj naftom, a u ekonomskoj i političkoj krizi, sada je to učinio i Guaidó.

Naime, u zrakoplovu na putu iz Abu Dabija u Rim (5. veljače) novinari su pitali Franju hoće li Vatikan posredovati u riješavanju venezuelanske krize. Nakon što je kazao kako je Ivan Pavao II. posredujući u sporu između Argentine i Čilea spriječio rat, Franjo je kazao kako ne samo vatikanska već i druge diplomacije čine korake kako bi se otvorio dijalog između dvije strane u Venezueli. Franjo je naglasio kako obje strane trebaju htjeti nečije posredovanje.

“Potrebne su obje strane. To je jedan od uvjeta o kojem države moraju promisliti prije negoli zatraže  nečije posredovanje ili nekog spasitelja”, kazao je Franjo. Dakle, Vatikan je voljan posredovati, ali pod uvjetom da to zatraže i Maduro i predsjednik parlamenta Guaidó.

Šef, ad interim, ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti je danas izjavio kako papa Franjo “uvijek s promišlja jesu li dvije strane voljne primiti vatikansko posredovanje i da li postoje uvjeti da se ide tim putom”.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA POSREDNIK U VENEZUELI?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial