RIM: KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO MISU U RIMU

Kardinal Bozanić u bazilici Sv. Klementa, foto: AR-NEWS

RIM, 15/02/2019 (AR) – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Rimu proslavu blagdana sv. Ćirila i Metoda koji se prema rimskome običaju slavi 14. veljače, na dan kada je 869. godine sv. Ćiril umro upravo u Rimu i pokopan je u bazilici Sv. Klementa. Svake godine jedan od četiri papinska slavenska zavoda (češki, hrvatski, slovački i slovenski) organizira proslavu. Ove godine obveza pripala je Papinskome hrvatskom zavodu sv. Jeronima, prisutne u bazilici Sv. Klementa pozdravio rektor Zavoda Bože Radoš. 

Bazilika Sv. Klementa, foto: AR-NEWS

Kardinal Bozanić istaknuo je u homiliji kazao kako se “pravo čudo događa tamo gdje zajednica sluša i vjeruje u učinkovitost Riječi, polazeći od vlastite krhkosti. To je znak i nama danas, kada se suočavamo s pitanjima unutar same Europe koja kao da je nesposobna shvatiti samu sebe i svoj kršćanski identitet. Bazilika sv. Klementa sa svojom jedinstvenom i zasebnom arhitektonskom strukturom, slojevitim ustrojem, razinama prošlosti i povijesti, u tom je smislu znakovita za povratak korijenima“.

Bozanić predvodi misu u bazilici Sv. Klementa, foto: AR-NEWS

Bozanić je pojasnio da je u tome i životna pouka koju pružaju sveti Ćiril i Metod. „Sveta Braća propovijedali su Riječ Božju kako bi odstranili otuđenja, spojili jezik kulture s jezikom evanđeoske ljubavi, prepoznali otrove koji uzrokuju smrt pojedinaca i čitavih naroda, iscijelili rane i slabosti koje umanjuju svjetlo pogleda u budućnost“, kazao je Bozanić i naglasio kako je i današnje vrijeme obilježeno suživotom raznoraznih kultura.

„Osjećamo potrebu dijaloga i susreta, osobito naše kulture koja je oblikovana po načelu utjelovljenja i uskrsnuća i time pozvana na inkulturaciju. Otrov što ništi takav susret jest indiferentizam koji odbija pitanja i odgovore o konačnom smislu. Međutim, pitanja i odgovori o konačnom smislu ne zatvaraju čovjeka, nego ga otvaraju; ona ne dovode do života u strahu, nego dohvaćaju slobodu“, kazao je Bozanić i poručio da su stoga sveti Ćiril i Metod itekako aktualni „jer nas uče jeziku dijaloga“.

„Nije to jezik stvoren kako bi zavarao drugoga, nadvladao ga, nego jezik koji otkriva, izriče, razveseljava i ponovno vraća nadu“, zaključio je kardinal Bozanić. Euharistijsko slavlje zaključeno je procesijom sa svijećama do Ćirilovoga groba u donjoj bazilici.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "RIM: KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO MISU U RIMU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial