EUROPSKI IZBORI: ŽIVI ZID SA M5S, KUKIZ15, AKKEL I LIIKE NYT

Europski parlament u Bruxellesu čeka nove zastupnike, foto: AR-NEWS

RIM, 16/02/2019 (AR) – Čalnici pet stranaka iz isto toliko država dogovorili su u petak u Rimu savezništvo u novom Europskom parlamentu. Hrvatski Živi zid, poljski Kukiz 15, finski Pokret sada (Liike Nyt), grčka Stranka poljoprivrednika i uzgajivača (Akkel) i talijanski Pokret 5 zvijezda (M5s) bit će saveznici u Europarlamentu koji će biti izabran 26. svibnja. No, za formiranje parlamentarne skupine u Europarlamentu potrebno je sedam stranaka. Čelnik pokreta M5s Luigi Di Maio pregovara i sa Žutim prslucima, ali je odbacio  Cristophea Chalencona, krajnje desnog čelnik francuskog pokreta, s kojim je do sada bio u kontaktu i koga je posjetio u Parizu zbog čeka je francuski predsjednik Emmanuel Macron povukao francuskog veleposlanika iz Rima (u petak se francuski veleposlanik Christian Masset vratio u Rim).

S liceva Karolina Kahonen (Finska), Pawel Kukiz (Poljska), Luigi Di Maio (Italija), Ivan Vilibor Sinčić (Hrvatska) i Evangelos Tsiobanidis (Grecia)

Di Maio je predstavio saveznike. Uz njega su bili Ivan Vilibor Sinčić (Hrvatska), Pawel Kukiz (Poljska), Karolina Kahonen (Finska) i Evangelos Tsiobanidis (Grčka).

“Nismo suglasni u oko svih tema, ali načela koja nadahnjuju tu skupinu temelje se na ideji o drugačijoj Europi”, objasnio je Di Maio novinarima, koji pak nisu mogli postavljati pitanja. No, prije stvaranja skupine u Europarlamentu trebaju i uči unj.

Osim uopćene borbe protiv štednje i establišmenta ti pokreti imaju malo što zajedničkoga. Kukiz15 je protiv pobačaja, Liike Nyt je za borbu protiv klimatskih promijena,  Živi zid je protiv korupcije i želi, kako je u Rimu kazao Sinčić, uvesti protukorupcijske i protumafijaške zakone kakve ima Italija. Naša borba je protiv nasilnih deložacija, kazao je Sinčić.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKI IZBORI: ŽIVI ZID SA M5S, KUKIZ15, AKKEL I LIIKE NYT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial