VATIKAN: PAPA OTPUSTIO MCCARRICKA IZ KLERIČKOG STALEŽA

Trg Sv. Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 16/02/2019 (AR) – Kongres Kongregacije za nauk vjere je završnim dekretom kaznenog procesa proglasio američkog bivšeg kardinala Theodorea Edgara McCarricka (88) krivim za pedofiliju. Papa Franjo je prihvatio tu presudu i bivšem nadbiskupu Washingtona McCarricku ukinuo svećeništvo, kao i mogućnost podnošenja žalbe na presudu (res iudicata) Kongregacije za nauk vjere. To je u kratkom priopćenju obznanio u subotu ured za tisak Svete Stolice.

Evo današnjeg priopćenja ureda za tisak Svete Stolice:

“Dana 11. siječnja 2019. Kongres Kongregacije za nauk vjere je na kraju kaznenog postupka izdao dekret kojim je Theodore Edgar McCarrick, umirovljeni nadbiskup Washingtona, DC, proglašen krivim za sljedeća kažnjiva djela koje je počinio kao klerik: navođenje na grijeh u ispovijedi i kršenje šeste Božje zapovijedi s maloljetnicima i odraslima, s otežavajućom okolnošću zloupotrebe moći, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice. Stoga mu je izrečena kazna otpuštanje iz kleričkog staleža. Dana 13. veljače 2019. godine, na redovnoj sjednici (Feria IV) Kongregacije za nauk vjere razmotren je utok koji je on iznio protiv te odluke te je potvrđena odluka Kongresa. O toj je odluci Theodore McCarrick obaviješten 15. veljače 2019. Sveti Otac je potvrdio da je ta odluka, sukladno zakonu, konačna te to postaje res iudicata, odnosno na odluku nije moguć daljnji utok”.

Još se nikada nije dogodilo da je jedan kardinal pretvoren u laika, da mu je oduzet svećenički status.

Theodore Edgar McCarrick

McCarrick je bio jedan od najutjecajnijih osoba u američkoj Crkvi, ali i u američkom društvu. Papa Franjo mu je već, zbog optužbi za pedofiliju, 28. srpnja 2018. oduzeo kardinalsku odoru, a sada mu je oduzeo i svećenički status. McCarrick je tako 60 godina od zaređivanja ponovno postao laik. Bio je optužen i sada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika i za neprikladno seksualno ponašanje sa redovnicima i punoljetnim svećenicima. McCarricka se proglašava krivim za navođenje osoba na grijehe protiv čednosti uz otežavajuću okolnost zlorabljenja svoga položaja.

U Vatikanu će se od 21. do 24. veljače održati sastanak svih predsjednika svih nacionalnih biskupskih konferencija na kojem će se raspravljati o slučajevima svećenika pedofila i zaštiti maloljetnika. Sastanak bez premca.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA OTPUSTIO MCCARRICKA IZ KLERIČKOG STALEŽA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial