EU: NOVI POPIS NEKOOPERATIVNIH POREZNIH JURIZDIKCIJA

Europska komisija u Bruxellesu, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 12/03/2019 (AR) – Ministri financija država članica EU-a objavili su popis nekooperativnih poreznih jurisdikcija nakon velikih napora uloženih u analizu i dijalog. Mnoge su zemlje promijenile svoje zakone i porezne sustave u skladu s međunarodnim standardima, što pokazuje uspješnost te mjere.

U prošloj je godini EK ocijenila 92 zemlje na temelju triju kriterija: porezne transparentnosti, dobrog upravljanja i realne gospodarske aktivnosti te jednog pokazatelja, postojanja nulte stope poreza na dobit. Danas je pokazano da je taj jasan, transparentan i vjerodostojan postupak doveo do konkretne promjene: 60 zemalja poduzelo je mjere u pogledu pitanja za koja je EK izrazila zabrinutost te je ukinuto više od 100 štetnih poreznih režima, a vidljiv je i pozitivan utjecaj na međunarodno dogovorene standarde dobrog poreznog upravljanja.

Na temelju provjere koju je provela EK ministri su na „crnu listu” stavili 15 zemalja. Pet od njih nije preuzelo nikakve obveze od prve crne liste donesene 2017.: Američka Samoa, Guam, Samoa, Trinidad i Tobago te Američki Djevičanski Otoci. Tri su zemlje bile na crnoj listi iz 2017., nakon čega su preuzele obveze i stavljene na sivu listu, no sada su vraćene na crnu listu zbog neispunjavanja obveza: Barbados, Ujedinjeni Arapski Emirati i Maršalovi Otoci. Još ih je sedam prebačeno sa sive na crnu listu zbog istog razloga: Aruba, Belize, Bermudi, Fidži, Oman, Vanuatu i Dominika. Tijekom 2019. nastavit će se praćenje još 34 zemlje (siva lista), a za 25 zemalja iz prvotnog postupka provjere potvrđeno je da nemaju status nekooperativnih poreznih jurisdikcija.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EU: NOVI POPIS NEKOOPERATIVNIH POREZNIH JURIZDIKCIJA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial