RIM: GRADONAČELNIK POSTAO VELEPOSLANIK

Hrvatsko veleposlanstvo u Vatikanu, foto: AR-NEWS

RIM, 29/03/2019 (AR) – Ive Livljanić je od gradonačelnika Zadra pod opsadom srpskih paravojnih i JNA snaga postao prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, a koju je dužnost obavljao od 1992. do 1998. U knizi “Od Svetog Grgura do Svetog Petra” (nakladnik: Hrvatski institut za povijest), koja je predstavljena u ponedjeljak (25. ožujka) uvečer u Papinskom hrvatskom zavodu Sv. Jeronima u Rimu, Livljanić opisuje i javnosti manje znani dio povijesti, odnosno kako su studenski prosvijedi 1959. bili ugušeni. Dakle, nisu bili studenski prosvijedi samo 1968., vać i devet godina prije kada se izvikivalo “Mi smo gladni, dajte nam kruha”.

Livljanić i koautori knjige u zavodu Svetog Jeronima, foto: AR-NEWS

Ive Livljanić, foto: AR-NEWS

Prisutne je pozdravio rektor zavoda Sv. Jeronima don Bože Radoš, pa sadašnji veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, a o sadržaju knjige su govorili recenzent prof. Josip Mihaljević, te urednici dr. Josip Kajinić i dr. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest. Na koncu je govorio Livljanić, koji osim što je podsjetio na svoje studenske dane i one provedene u zatvoru, je iznio i svoja iskustva kao gradonačelnik Zagra, a zatim i ona u Rimu gdje je predstavljao Hrvatsku.

“Na Sv. Grguru bio sam zatočen pod optužbom za rušenje države, kontrašpijunažu, pripadnost HOP-u za kojeg ja tada prvi put čujem… Kada danas neki govore o našem socijalizmu kao o socijalizmu s ljudskim licem, moram reći da ni ja niti oko 100.000 političkih zatvorenika nismo uspjeli vidjeti to ljudsko lice. Oni koji drže panegirike ‘najvećem sinu naših naroda i narodnosti’ zaboravljaju da je on bio na čelu totalitarnog sustava koji se nemilosrdno obračunavao sa svojim neistomišljenicima”, kazao je Livljanić. Prvi hrvatski veleposlanik, koji je prije toga bio “samo” gradonačelnik Zadra i kako i sam kaže nije imao nikakvog diplomatskog iskustva, prisijetio se i kako je s Hrvatima u Rimu djelovao kako bi se što je moguće više doznalo stanje u Hrvatskoj početkom devedesetih godina. Livljanić se u zavodu Sv. Jeronima ponovno našao u svojem domu.

Raguž je govorio o Livljanićevu djelovanju tijekom rata u Zadru, te o njegovim pregovorima sa srpskim generalom Ratkom Mladićem kako bi JNA prestala držati grad pod opsadom. Možda ta Livljanićeva sposobnost za pregovaranje i nalaženje riješenja bila ključna i u njegovu veleposlaničkom poslu u Vatikanu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "RIM: GRADONAČELNIK POSTAO VELEPOSLANIK"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial