EUROPSKA KOMISIJA: OBJAVLJENA PRVA SLIKA CRNE RUPE

Crna rupa

BRUXELLES, 10/04/2019 (AR) – Europska komisija objavila je danas prvu snimku crne rupe u povijesti, načinjenu u projektu Event Horizon Telescope, globalnom znanstvenom projektu u kojem sudjeluju i znanstvenici koje financira EU. To veliko otkriće vizualni je dokaz postojanja crnih rupa i pomiče granice suvremene znanosti.

Prvo opažanje crne rupe u povijesti plod je široke međunarodne istraživačke suradnje Event Horizon Telescope (EHT), a velik obol uspjehu dali su i znanstvenici koje financira EU. Riječ je o velikom znanstvenom postignuću kojim se produbljuje naše razumijevanje crnih rupa, potvrđuju predviđanja Einsteinove opće teorije relativnosti i otvaraju novi pravci istraživanja svemira. Prva snimka crne rupe danas je istodobno objavljena na šest konferencija za medije održanih diljem svijeta. Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je kako “znanost nerijetko nadahnuće nalazi u fikciji. Crne rupe dugo nam već golicaju znatiželju i maštu. Zahvaljujući radu europskih znanstvenika, od danas više nisu samo teorijski koncept. Otkriće je zadivljujuće i iznova pokazuje kako se u suradnji s partnerima diljem svijeta može doći do neočekivanih spoznaja, a naše poimanje svijeta iz temelja protresti”.

Predsjednik Europskog istraživačkog vijeća (ERC) profesor Jean-Pierre Bourguignon čestitao je znanstvenicima diljem svijeta zaslužnima za ovo nadahnjujuće otkriće koje “pomiče granice našeg znanja. Posebno mi je zadovoljstvo primijetiti da su uspjehu presudno pridonijeli znanstvenici koji se financiraju sredstvima Europskog istraživačkog vijeća”.

EU je financirao rad triju vodećih znanstvenika i njihovih timova uključenih u otkriće te je pomogao u razvitku i nadogradnji velike teleskopske infrastrukture, ključne za uspjeh projekta.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKA KOMISIJA: OBJAVLJENA PRVA SLIKA CRNE RUPE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial