VATIKAN: PAPA FRANJO KAZAO DA IZ ISUSOVIH RANA PROIZLAZI MIR

Trg Svetog Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 29/04/2019 (AR) – Iz Isusovih rana proizlazi mir, radost i apostolsko poslanje, kazao je papa Franjo u nedjelju (28. travnja) prije molitve Kraljice neba osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije koje govori kako se Isus navečer na dan uskrsnuća ukazao svojim učenicima u dvorani Posljednje večere, donoseći tri dara: mir, radost i apostolsko poslanje. Prve Isusove riječi bile su: „Mir s vama!“

Na uskšnji ponedjeljak Franjo je tijekom obraćanja sa prozora apostolske palače na Trgu sv. Petra kazao “neka svi osude krvavi teroristički napad u Šri Lanki, te je istakao svoju bliskost žrtvama i pućanstvu te zemlje pogođene vjerskim terorističkim napadnom. I uskršnje obraćanje Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) papa Franjo je završio žaljenjem zbog atentata u Šri Lanki. A, obratio se svim osobama svijeta, ne samo kršćanima. 

Papa Franjo

“Kristovo uskrsnuće je početak novog života za svaku osobu, jer prava obnova kreće uvijek iz srca i savijesti”, kazao je papa Franju tijekom uskršnjeg obraćanja naglasivši kako je “Uskrs početak novog svijeta oslobođenog od ropstva i smrti. Svijet je otvoren Kraljevstvu Božjem, Kraljevstvu ljubavi, mira i bradstva”.

“Isus je otvorio vrata groba. Neka otvori naša srca potrebama najslabijih, siromašnih, onih bez obrane, nezaposlenima, migrantima, onome tko kuca na naša vrata u potrazi za komadom kruha, u potrazi za skrovištem i dostojanstvom”, rekao je Franjo. Neka Isus zaustavi buku oružja i rata, neka nadahne čelnike država kako bi se zauzeli za zaustavljanje utrke u naoružanju i zaustavili zabrinjavajuće širenje oružja posebno u ekonomski razvijenim zemljama. Papa je nabrojio krizna žarišta u svijetu počevši od Sirije, preko Srednjeg istika, Ukrajine, Afrike do Južne Amerike.

Završio je čitati pripremljeno obraćanje Urbi et Orbi, ali je onda kazao kako je u Šri Lanki došlo do krvoprolića.

U homiliji tijekom Vazmenog bdijenja u subotu uvečer u bazilici Svetog Petra papa Franjo je spominjući kamen koji je bio pomaknut s Isusova goba kazao kako se često događa ljudima da im nadu spriječava kamen nepovjerenja.

“Kada se proširi ideja da sve ide po lošem i da lošem nema nikada kraja, rezignirani počinjemo vjerovati kako je smrt jača od života i postajemo cinični i podsmjehujemo se, postajemo nositelji nezdravog obeshrabrenja. S kamen na kamenu gradimo u našoj unutrašnjosti spomenik nezadovoljstva, grobnicu bez nade”, kazao je papa Franjo.  Žaleći se sa životom koji imamo stvaramo život ovisnikom od žalopojki i duhovno bolesnim. Na taj način stvaramo psihologiju groba, svaka stvar završava tamo bez nade da izađe živa.

Trg Svetog Petra

“Nemojte pokopati nadu”, naglasio je Franjo i dodao kako je “Isus specijalist u pretvaranju naše smrti u život, naše žalopojke u ples”. Nesmijemo se prepustiti da nas vodi struja mora problema. S Isusom ćemo uskrsnuti, Isusa se ne upoznaje iz povijesnih knjiga, već ga susrećemo u životu, kazao je Franjo na Veliku subotu koja poziva na promišljanje.

A, na koncu Križnog puta kod Koloseuma kojem je prisustvovao na Veliki petak, papa Franjo je uputio molbu Isusu da nam pomogne kako bismo u njegovu križu vidjeli sve križeve svijeta. Nabrojao je križeve današnjice, među kojima onaj koji nose osobe gladne kruha i ljubavi, osoba koje su napuštene, koje su žedne pravde i mira. Neka nam bude omogućeno da vidimo križ naših slabosti, našeg licemjerja, naših izdaja i brojnih prekršenih obećanja, križ migranata koji nalaze zatvorena vrata zbog straha i srca oklopljena političkim računicama; križ malenih, ranjenih u njihovoj nevinosti i čistoći. Na koncu je Franjo molio Isusa da u nama oživi nadu uskrsnuća i pobjede nad svim zlima i svim smrtima. Meditacije za Križni put je napisala časna sestra Eugenia Bonetti koja se zauzima kako bi se iskorijenilo ropstvo, posebno nad ženama primoranima da se prostituiraju.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO KAZAO DA IZ ISUSOVIH RANA PROIZLAZI MIR"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial