VATIKAN: BISKUPIJE MOGU ORGANIZIRATI HODOČAŠĆENJA U MEĐUGORJE

Bazilika Sv. Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 12/05/2019 (AR) – Papa Franjo donio odluku kojom odobrava hodočašća u Međugorje koja mogu službeno organizirati biskupije i župe, a koja su do sada bila organizirana samo u privatnom obliku. Prema objašnjenju koje je novinarima dao šef  “ad interim” ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti hodočašća u Međugorje ne smije se povezivati s priznavanjem međugorskog fenomena.

Treba „uvijek paziti da se izbjegava da se ta hodočašća tumači kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje od Crkve. Treba dakle izbjegavati da ta hodočašća ne stvaraju na bilo koji način konfuziju i dvosmislenost u doktrinarnom smislu. To se odnosi i na pastire svakog reda i stupnja koji žele poći u Međugorje i ondje slaviti ili koncelebrirati na svečan način“, objasnio je Gisotti papinu odluku. 

Papa Franjo i Alessandro Gisotti, foto: ARE-NEWS

Bez osnova su kalkulacije kako to papino odobrenje je korak ka priznanju navodnih ukazanja Gospe u Međugorju. Naglašava se kako se fenomen i dalje izučava.

“Vjerujem da u Međugorju ima milosti. To se ne može negorati. Ima ljudi koji se obrate”, kazao je papa Franjo 2013. u razgovoru s marijanologom ocem Alexandreom Awijem Mellom, koji je danas tajnik Dikasterija za laike, obitelj i život. Taj razgovior je zatim pretvoren u knjigu u kojoj se kaže kako je papa Franjo upozoravao na protagonizam vidjelica i mnoštvo poruka i tajni. No, nije nikada negirao pozitivne plodove koje su ubirali toliki hodošasnici u Međugorje. Papa želi samo da budu zaštićeni oni koji odlaze na put u Međugorje da bi tamo molili.

Na taj će način nadbiskup Henryk Hoser, posebni apostolski vizitator Svete Stolice, lakše uspostaviti, u suglasju s mjesnim biskupima ordinarijima, odnose sa svećenicima koji će biti zaduženi za organiziranje hodočašća u Međugorje. Papa je odluku donio godinu dana nakon imenovanja umirovljenog poljskog nadbiskupa dijeceze Varšava-Praga, monsinjora Hosera, posebnim apostolskim vizitatorom župe Međugorje na neodređeno vrijeme i na raspolaganje Svetoj Stolici.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: BISKUPIJE MOGU ORGANIZIRATI HODOČAŠĆENJA U MEĐUGORJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial