RUMUNJSKA: PAPA FRANJO U TRANSILVANIJI

Papa Franjo u Rumunjskoj, foto: Vatican Media

BUKUREŠT, 02/06/2019 (AR) – Drugoga dana apostolskog putovanja u Rumunjskoj (koju pohodi od 31. svibnja do 2. lipnja), papa Franjo je slavio misu u marijanskom svetištu u Sumuleu Ciucu, u Transilvaniji, zajedno sa 100.000 vjernika. Svetište ima svoje korijene još u srednjem vijeku, a osobito je važno za katolike Mađare koji su većina na tom području. Biskupiju u kojoj se nalazi svetište, Alba Julija, osnovao je prije tisuću godina sveti Stjepan, mađarski kralj. Prva Crkva je tu izgrađena između 1442. i 1448. godine na ruševinama prethodne kultne zgrade iz 1352. Podno planine Somlyó. Sadašnje svetište u baroknom stilu završeno je između 1802. i 1824. Tu je pohranjena drvena statua Gospe izrađena između 1515. i 1520. koja je preživijela požar 1661. godine.

Nakon Prvog svjetskog rata Transilvanija je postala dio Rumunjske. Franjo je prvi papa koji pohodi Transilvaniju znanu i zbog Drakule (irski pisac Bram Stoker je napisao roman Drakula kao vampiru, a na osnovu mitskog lika grofa Vlada III.) gdje sada dolaze i mnogi turisti.

Marija posreduje ne samo pred svojim Sinom, nego i pred svakim od nas kako ne bismo dopustili da nam bratstvo ukradu glasovi i rane koje potiču podjele i razdvajanja, kazao je Franjo i istaknuo kako je hodočašće spoznaja da kao narod dolazimo u svoju kuću, da smo narod čije su bogatstvo tisuće njegovih lica, kulture i tradicije. Složeni i tužni povijesni događaji ne smiju biti zaboravljeni i zanijekani, no isto tako ne mogu biti prepreka ili predmet za sprečavanje bratskog suživota.

Hodočastiti znači biti pozvani i potaknuti da hodimo zajedno, tražeći od Gospodina milost da preobrazi stare i sadašnje nevolje i nepovjerenje u nove prilike za zajedništvo. To znači osloboditi se svojih sigurnosti i ugode, te tražiti novu zemlju koju nam Gospodin želi darovati. Stoga se ne smijemo bojati međusobno miješati i pomagati, kazao je Franjo.

Hodočastiti znači sudjelovati u pomalo kaotičnoj plimi koja se može preobraziti u istinsko iskustvo bratstva, u povorku koja zajedno gradi povijest, te gledati ne toliko ono što je moglo biti, nego ono što nas čeka i što ne možemo više odgađati. Gospodin potiče solidarnost, bratstvo, želju za dobrom, istinom i pravdom. Hodočašće je obaveza boriti se, kako bi oni koji su jučer zaostali, postali protagonisti sutrašnjice, te da protagonisti današnjice ne bi sutra zaostali. To zahtijeva naporan rad zajedničkog tkanja budućnosti. Ovdje smo zato da bismo zajedno rekli: Majko, nauči nas graditi budućnost!

Hodimo zajedno, riskirajmo, dopuštajući da evanđelje bude kvasac koji će prožeti sve i dati našim narodima radost spasenja u jedinstvu i u bratstvu, kazao je Franjo koji je opisao svetišta kao gotovo sakramentalna mjesta Crkve kao poljske bolnice, kao mjesta gdje se nalazi nada, mjesta za slavlje i molitvu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "RUMUNJSKA: PAPA FRANJO U TRANSILVANIJI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial