RUMUNJSKA: PAPA BEATIFICIRAO SEDMORICU BISKUPA MUČENIKA

Papa u Rumunjskoj, foto: Vatican Media

BUKUREŠT, 03/06/2019 (AR) – Ovi prostori dobro poznaju patnju ljudi koja nastaje kada je težina ideologije ili režima jača od života i nameće se kao pravilo samoga života, kazao je papa Franju u rumunjskom gradići Blaju gdje je u nedjelju beatificirao sedmoricu biskupa žrtava komunističkog režima. Blaj se nalazi u Transilvaniji i naziva ga se “malim Rimom” jer je tu najveći postotak katolika u Rumunjskoj. Papa Franjo je predvodio liturgijsku sevačnost bizantinskog obreda i proglasio blaženima sedmoricu biskupa mučenika grko-katolika. To su:  mons Iuliu Hossu (njega je u tajnosti, in pectore, kardinalom proglasio papa Pavao VI.), Vasile Aftenie, Ioan Balan, Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu i Alexandru Rusu.

Prisutno je bilo više od 60.000 hodočasnika, prema podacima organizatora, a još ih je oko 20.000 pratilo svećanost preko maksiekrana na trgovima Blaja.

Papa Franjo je kazao kako mu je zadovoljstvo proglasiti blaženima one koji su bili žrtve režima koji je potlačivao i maltretirao ih jer nisu negirali svoju voljenu Crkvu. “Mučenici vjere su ostavili rumunjskom narodu vrijedno nasljedstvo koje se može sintetizirati u dvije riječi: sloboda i milosrđe”, kazao je Franjo i upozorio i na nove ideologije koje danas žele iskorijeniti kulturne i vjerske tradicije. 

“Ideološka kolonizacija koja prezire vrijednosti osobe, života, braka i obitelji, te šteti isto tako kao i u povijesti ateističkim prijedlozima posebno prema mladima i djeci ostavljajući ih bez korijena iz kojih izrasti. Sve postaje nerelevantno ako ne služi vlastitim neposrednim interesima i navodi osobe da iskorištavaju druge osobe i tretiraju ih kao obične predmete”, kazao je Franjo. 

Na susretu u Blaju sa zajednicom Roma, kojim je završio njegov apostolski pohod Rumunjskoj, papa Franjo molio za oprost zbog diskriminacije i segregacije koje su podnijele njihove zajednice i pozvao Rome da se otvore drugima i da s njima dijele svoje darove.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "RUMUNJSKA: PAPA BEATIFICIRAO SEDMORICU BISKUPA MUČENIKA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial