ITALIJA-HRVATSKA: NOVI SPORAZUM O OBRAMBENOJ SURADNJI

Elizabetta Trenta i Damir Krstičević s izaslanstvima, foto: AR-NEWS

Vrlo srdačni su bili razgovori u srijedu u Rimu talijanske ministrice obrane Elisabette Trenta i hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika vlade Damira Krstičevića, što je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane nakon 15 godina. Najavljeno je potpisivanje novog sporazuma o obrambenoj suradnji Hrvatske i Italije. Ministrica Trenta i ministar Krstičević izrazili su zadovoljstvo uzlaznim trendom obrambene suradnje, a hrvatske i talijanske mornaričke snage i trenutno zajedno sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi Adrion 2019 Livex.

Krstičević  je istakao kako su Hrvatska i Italija susjedne, jadranske zemlje koje dijele zajedničke interese. Kao članice Europske unije zajedno sudjelujemo u četiri PESCO projekta i zajedno smo u europskim snagama za gašenje požara. Hrvatske protupožarne snage 2017. godine pomogle su Italiji u gašenju požara na području Genove s dva Canadaira.

Elizabetta Trenta i Damir Krstičević, foto: AR-NEWS

Dugogodišnje partnerstvo i visoka razina povjerenja potvrdili su se i zajedničkim upućivanjem snaga u operaciju UNIFIL u Libanonu tijekom 2018. i 2019. godine gdje su pripadnici Hrvatske vojske sudjelovali u sastavu talijanskog kontingenta.

Ministrica Trenta je istaknula kako Hrvatska i Italija imaju mnogo zajedničkoga, te spremnost za unaprjeđenjem daljnje zajedničke suradnje.

„Hrvatska ima kvalitetnu obrambenu industriju, a talijanski vojnici imali su se prilike uvjeriti u iznimnu kvalitetu i funkcionalnost hrvatske kacige“, istaknuo je Krstičević. Razmjenjena su mišljenja i o aktualnoj sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi  te je Krstičević još jednom potvrdio predanost politici proširenja EU i NATO-a u jugoistočnoj Europi kao i spremnost u pružanju daljnje potpore državama aspiranticama.

Krstičević je sudjelovao na općoj audijenciji srijedom pape Franje kojeg je zatim pozdravio. Kazao nam je kako je “molio za mir, za hrvatsku domovinu, za hrvatske vojnike i za branitelje branitelje”.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA-HRVATSKA: NOVI SPORAZUM O OBRAMBENOJ SURADNJI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial