ITALIJA: HRVATSKOJ VRAĆENA UKRADENA KNJIGA IZ 17. STOLJEĆA

U hrvatskom veleposlanstvu u Rimu, foto: AR-NEWS

RIM, 06/07/2019 (AR) – Hrvatskoj je na posebnoj svećanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Rimu u srijedu (3. srpnja) vraćena knjiga “Hevelii Johannis Selengraphia” iz 17. stoljeća koja je bila 1987. ukradena iz Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Jedinica talijanskih karabinjera zadužena za zaštitu kulturnog bogatstva otkrila je trgovinu te knjige preko interneta, zapljenila je i vratila vlasniku – Hrvatskoj. Dokument o povratu knjige potpisali su u ime talijanskih karabinjera brigadni general Fabrizio Parrulli, a u ime Hrvatske veleposlanik u Rimu Jasen Mesić. 

Knjiga iz 17 stoljeća, foto: AR-NEWS

Karabinjerska jedinica za zaštitu kulturnog bogatsta, koja je utemeljena prije točno 50 godina, otkrila je u operaciji protiv preprodavača kulturnog bogatstva i tu hrvatsku knjigu uz mnoge druge iz raznih zemalja. Istraga je utvrdila i kojim je sve putovima prošla knjiga. Prolazila je kroz antikvarijate, ali bila je i na prodaji na čuvenoj rimskoj tržnici rabljenom robom Porta Portese, i preko raznih internetskih platformi za prodaju antiknih knjiga, stigla i u Frosinone pokraj Rima. Preko banke podataka o ukradenim povijesnim predmetima otkrilo se da je knjiga “Hevelii Johannis Selengraphia” iz 1647. godine ukradena 5. listopada 1987. u Zagrebu.

Dakle nakon točno 32 godine vrijedna se knjiga vraća u Hrvatsku.

“Nakon više od 30 godina u Hrvatsku se vraća važna knjiga koja pripada hrvatskoj povijesti, kulturi i hrvatskoj zajednici. Jako smo zadovoljni suradnjom i ovom operacijom. Ponosni smo što smo ovdje u hrvatskom veleposlanstvu gdje vlasniku – Hrvatskoj možemo vratiti dio hrvatske kulturne baštine”, kazao je general Parrulli.

Veleposlanik Mesić-general Parrulli, foto: AR-NEWS

Veleposlanik Mesić, osim što je izrazio zadovoljstvo ne samo sadašnjom, već i općenito suradnjom s karabinjerima, najavio je kako će knjiga biti uskoro vračena u Zagreb.

Podsjetimo kako je u razdoblju od 1980. do 1988. trajala krađa knjiga iz Nacionalne i sveučilišne biblioteke u Zagrebu. Ukradeno 1.398 knjiga, među kojima su se nalazile vrijedne i rijetke iz 16., 17. i 18. stoljeća. Navodna šteta iznosila je prema tadašnjim procjenama iznosila je 1,5 milijardi tadašnjih njemačkih maraka. Jedna od tih knjiga se vraća doma.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: HRVATSKOJ VRAĆENA UKRADENA KNJIGA IZ 17. STOLJEĆA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial