VATIKAN: PAPU FRANJU ZASTRAŠUJE SUVERENIZAM JER DONOSI RATOVE

Papa Franjo s predstavnicima drugih vjera, foto: AR-NEWS

RIM, 10/08/2019 (AR) – “Suverenizam je držanje koje izolira. Zabrinut sam jer čujem govore koji nalikuju onima koje je Hitler držao 1934.”, kazao je Franjo u razgovoru za list La Stampa i portal toga lista Vatican Insider. “Prvo mi. Mi…mi…”, su “misli koje zastrašuju. Suverenizam je zatvaranje”, objašnjava Franjo.

Papa Franjo, foto: AR-NEWS

“Europu treba spasiti jer je ona baština koja se ne može i ne smije razići. Dijalog i slušanje, počevši od vlastitoga identiteta i ljudskih i kršćanskih vrijednosti, sredstva su protiv suverenizama i populizama, te pokretači procesa obnove koji traje bez prekida”, poručio je Franjo, koji želi da Europa ponovno bude ona iz snova otaca utemeljitelja. Vizija konkretizirana ostvarivanjem, osim zemljopisnoga, također povijesnoga i kulturalnoga jedinstva koje obilježava Stari kontinent. Iako je bilo administrativnih problema i unutarnjih nesuglasica imenovanje žene, Ursule von der Leyen, za predsjednicu Europske komisije, može biti dobro za oživljavanje snage otaca utemeljitelja, jer žene imaju sposobnost povezivanja i ujedinjavanja, drži Papa.

Papa Franjo u zrakoplovu s novinarima, foto: AR-NEWS

U EU treba razgovarati, uspoređivati, upoznavati.  Mentalni mehanizam iza svakog razmišljanja treba biti “prvo Europa, a onda svatko od nas”. Polazišne točke su ljudske vrijednosti, vrijednosti osobe, uz kršćanske vrijednosti. Europa ima ljudske i kršćanske vrijednosti, to nam govori povijest. I kada to kažem, ne odvajam katolike, pravoslavne i protestante. Svi imamo iste bitne vrijednosti, naglasio je Franjo.

Papa Franjo zabrinut je zbog suverenizma. “Takvo ponašanje izolira. Zabrinut sam jer se čuju govori koji sliče Hitlerovim govorima iz 1934. godine. ‘Najprije mi. Mi…’; to su misli koje plaše. Suverenizam znači zatvorenost. Država treba biti suverena, ali ne zatvorena. Suverenost treba braniti, ali treba također štititi i promicati odnose s drugim zemljama, s Europskom zajednicom. Suverenizam je pretjeranost koja uvijek loše završava; dovodi do ratova. Populizam je pak način za nametanje ponašanja koje vodi do suverenizma, i ne treba ga miješati s ‘popularizmom’ koji je kultura naroda i mogućnost njegova izražavanja”, kazao je Franjo, koji je govorio i o biskupskoj sinodu o Amazoniji, migrantima, pomoći žiteljima Afrike, te je naglasio kako iz politike treba ukloniti vlastito sudioništvo i korupciju te preuzeti na sebe konkretne odgovornosti.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPU FRANJU ZASTRAŠUJE SUVERENIZAM JER DONOSI RATOVE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial