VATIKAN: GALLAGHER POZIVA NA NEZATVARANJE PREMA DRUGIMA

Trg sv.Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 23/08/2019 (AR) – Put koji valja slijediti nije put zatvaranja prema drugima. Dobra je ljubav prema domovini, ali potrebna je i otvorenost, kazao je nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, za Vatican News. Gallagher je govorio na Meetingu u Riminiju o temi „Prava, dužnosti: 1979. – 2019.“  o budućnosti kontinenta počevši od središnjega položaja osobe, te o imigraciji i okolišu. Europska je integracija sama po sebi vrijednost,  a „suverenizmi“ su krajnji oblik suverenosti pokvarene zatvaranjem i isključivanjem. 

Gallagher, foto: AR-NEWS

Razdvajanje koje danas prolazi političkom Europom, razdvajanje je ljudskoga postojanja.  Prevladavaju samoća, individualizam, kriza obitelji, poticaji na rasizam i nedostatak etike. Riječ je o krizi identiteta, otežanoj svjetskom krizom koja je oslabila euro razilaženjem među državama zbog međunarodne politike, gospodarstva, Brexita i migracijskih pojava.

Glede migracija, Gallagher je istaknuo da je potrebno jasno političko stajalište, ali i kulturalno viđenje te ponovno istaknuo da nas papa Franjo podsjeća na pozornost prema osobi. Treba prihvatiti one koje se može primiti u dostojanstvu, i koji se mogu integrirati s nekim poslom, obitelji, budućnošću, te dodao kako su migranti pak dužni otvoriti se novoj stvarnosti koja ih prima, i ne zatvarati se u getā gdje se problemi povećavaju.

Osvrnuo se na važnost Europe, na suverenizam, te na odnos između institucija i naroda. Mislim da je Europa vrijednost, jer imamo naroda, ljudi koji su imali vrlo dugu zajedničku povijest, koji su kroz stoljeća podijelili brojna iskustva, a u nekim trenutcima je vrlo velika većina imala zajedničku kršćansku vjeru. Na temelju toga Europa je postupno postala viđenje, projekt u srcu Europljana. U prošlom smo stoljeću iskusili dva svjetska rata koji su Europljane i njihove lidere doveli do uvjerenja da je teško izgraditi siguran mir i zajamčiti blagostanje svojem narodu ako si sam.

Nitko ne stavlja u pitanje suverenost neke zemlje, nekog naroda. Problem se pojavljuje kada se govori o suverenistima, kada postoji pretjerano viđenje suverenosti, kada se insistira na suverenosti. Ne valja se zatvarati u manju stvarnost. Vrlo je teško nekoj vladi zajamčiti svojemu narodu sva prava, kao primjerice, mir, zaštitu, sigurnost. Svi smo međusobno povezani. Ideja da „suverenost“ znači potpuno zatvaranje pred drugima, možda ima neku određenu teoretsku, pragmatičku privlačnost, ali ne vjerujem da je to put kojim valja ići.

Gallagher, foto: AR-NEWS

Gallagher je naglasio kako u Crkvi ne postoji nacionalističko stajalište. Vrlo cijenimo patriotizam, ljubav prema domovini, prema vlastitoj zemlji, vlastitoj kulturi, prema narodu. U katoličkoj vjeri, a vjerujem i u drugim kršćanskim vjeroispovijestima, vlada stajalište otvorenosti prema drugima, koje prolazi kroz prihvaćanje duha koji ja smatram duboko crkvenim: više je, naime, stvari koje su nam zajedničke, u odnosu na one koje nas razdvajaju.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: GALLAGHER POZIVA NA NEZATVARANJE PREMA DRUGIMA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial