EUROPSKA UNIJA: KOMISIJA URSULE VON DER LEYEN

Bruxelles-sjedište EK, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 10/09/2019 (AR) – Novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyden danas je predstavila svoj tim i novi ustroj sljedeće Europske komisije, koja će odražavat prioritete i ambicije utvrđene u Političkim smjernicama i organizirana je prema ciljevima na temelju kojih je Europski parlament izabrao novu predsjednicu.

Potrebno je suočiti se s klimatskim, tehnološkim i demografskim promjenama koje iz korijena mijenjaju naša društva i naš način života. EU mora biti predvodnik u prijelazu na zdravi planet i novi digitalni svijet. To može učiniti samo povezivanjem ljudi i unapređivanjem našeg jedinstvenog socijalnog tržišnog gospodarstva kako bi bilo u skladu s novim ambicijama današnjice. Moramo braniti naše zajedničke vrijednosti i očuvati vladavinu prava. U sljedećih pet godina sve europske institucije moraju blisko surađivati kako bi ublažile strahove i stvorile nove mogućnosti.

Ursula von der Leyen izjavila je kako će njezin tim oblikovati europski način. 

Parlament-Bruxelles, foto: AR-NEWS

“Poduzet ćemo odlučne mjere protiv klimatskih promjena, izgraditi partnerstvo sa SAD-om, definirati svoje odnose sa samosvjesnijom Kinom i biti pouzdan susjed, primjerice, Africi. Ovaj će se tim morati zauzeti za naše vrijednosti i svjetske standarde. Želim Komisiju koja je odlučna, koja je jasno usredotočena na probleme s kojima se suočavamo i koja nudi odgovore. Želim da to bude uravnotežena, fleksibilna i moderna Komisija. Ovaj će tim sada morati zadobiti povjerenje Parlamenta. Moja će Komisija biti geopolitička Komisija posvećena održivim politikama. Želim i da Europska unija bude čuvar multilateralizma. Zato što znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami ”, kazala je Von der Leyen.

Novi Kolegij imat će osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (Josep Borrell). Tri izvršna potpredsjednika imat će dvostruku ulogu, bit će ujedno potpredsjednici nadležni za jednu od tri ključne teme programa novoizabrane predsjednice i povjerenici. Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans (Nizozemska) koordinirat će rad na Europskom zelenom planu.

“Želim da Europski zeleni plan bude simbol Europe. U središtu je plana naša predanost tome da postanemo prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. Želim da Europa bude izvoznik znanja, tehnologija i najboljih praksi”, kazala je Von der Leyen

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager (Danska) koordinirat će cijeli program Europa spremna za digitalno doba i biti povjerenica za tržišno natjecanje, uz potporu glavnog direktora za tržišno natjecanje.

”Digitalizacija ima golemi utjecaj na naš način života, rada i komunikacije. Moramo naše jedinstveno tržište učiniti spremnim za digitalno doba, poboljšati kibersigurnost i ozbiljno raditi na našem tehnološkom suverenitetu”, kazala je Von der Leyen

Izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis (Latvija) koordinirat će rad na gospodarstvu u interesu građana i biti povjerenik za financijske usluge, uz potporu glavnog direktora za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.

Parlament-Strasburg, foto: AR-NEWS

Ursula von der Leyen izjavila je kako “imamo jedinstveno socijalno tržišno gospodarstvo, a Dombrovskis će predvoditi naš rad na zbližavanju socijalnog i tržišnog u našem gospodarstvu.”

Pet ostalih potpredsjednika su:

Josep Borrell (Španjolska, sadašnji ministar vanjskih poslova Španjolske): novoizabrani visoki predstavnik/potpredsjednik, Snažnija Europa u svijetu;

Věra Jourová (Češka, povjerenica u Junckerovoj komisiji): Vrijednosti i transparentnost;

Margaritis Schinas (Grčka, bivši član Europskog parlamenta, dugogodišnji dužnosnik Europske komisije): Zaštita europskog načina života;

Maroš Šefčovič (Slovačka, potpredsjednik u Junckerovoj Komisiji): Međuinstitucijski odnosi i predviđanja;

Dubravka Šuica (Hrvatska, članica Europskog parlamenta): Demokracija i demografija. Šuica će s Komisijine strane predvoditi i rad na Konferenciji o budućnosti Europe.

Ostali su kandidati za povjerenike sljedeći:

Johannes Hahn (Austrija) bit će zadužen za „Proračun i administraciju”. Didier Reynders (Belgija) bit će nadležan za „Pravosuđe” (uključujući temu vladavine prava). Mariya Gabriel (Bugarska) će se posvetiti stvaranju novih mogućnosti za mlade (portfelj „Inovacije i mladi”). Stella Kyriakides (Cipar) vodit će portfelj „Zdravlje”. Kadri Simson (Estonija) bit će zadužena za portfelj „Energetika”. Jutta Urpilainen (Finska) bit će nadležna za „Međunarodna partnerstva”. Sylvie Goulard (Francuska), povjerenica za unutarnje tržište vodit će rad na industrijskoj politici i promicati jedinstveno digitalno tržište. László Trócsányi (Mađarska)

Bruxelles-Europska komisija, foto: AR-NEWS

vodit će portfelj „Susjedstvo i proširenje”. Phil Hogan (Irska) imat će portfelj „Trgovina”. Paolo Gentiloni (Italija) vodit će „Gospodarstvo”. Virginijus Sinkevičius (Litva) bit će nadležan za „Okoliš i oceane”. Nicolas Schmit (Luksemburg) bit će nadležan za portfelj „Radna mjesta”. Helena Dalli (Malta) bit će na čelu portfelja „Ravnopravnost”. Janusz Wojciechowski (Poljska) bit će zadužen za portfelj „Poljoprivreda”. Elisa Ferreira (Portugal) vodit će portfelj „Kohezija i reforme”. Rovana Plumb (Rumunjska) je članica Europskog parlamenta (potpredsjednica Kluba zastupnika socijalista i demokrata) bit će zadužena za portfelj „Promet”. Janez Lenarčič (Slovenija) bit će zadužen za portfelj „Upravljanje kriznim situacijama”. Ylva Johansson (Švedska) vodit će portfelj „Unutarnji poslovi”.

Sada Europski parlament treba dati suglasnost na cijeli sastav Kolegija povjerenika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Europske komisije. Prije toga će se održati saslušanja kandidata za povjerenike u odgovarajućim parlamentarnim odborima u skladu s Poslovnikom Parlamenta. Nakon što Europski parlament da svoju suglasnost Europsko vijeće službeno imenuje Europsku komisiju u skladu s člankom 17. stavkom 7. UEU-a.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKA UNIJA: KOMISIJA URSULE VON DER LEYEN"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial