ITALIJA: HRVATSKI UMJETNIK ANTONI NA BIJENALU U FIRENZI

Bijenale u Firenzi

FIRENCE, 17/10/2019 (AR) – Na ovogodišnjem XII. Bijenalu suvremene umjetnosti u Firenci sudjeluje i predstavnik Hrvatske Gjon Antoni, riječki kipar i zlatar, poznat po izradi nakita “Morčić“. 

Skupltura Gjona Antonija, foto: AR-NEWS

Antoni je jedini hrvatski umjetnik među umjetnicima iz 76 zemalja na XII. Bijenalu koje se otvara u petak 18. listopada u povijesnoj tvrđavi Basso (Fortezza da Basso) i zatvara se 27. listopada. “Florence Biennale“ jedna je od najopsežnijih svjetskih izložbi suvremene umjetnosti, te radi na promicanju i vrednovanju umjetnika, nudeći mogućnost bavljenja umjetnošću i kulturom na međunarodnoj razini. Umjetnici – sudionici, su ambasadori mira i tolerancije, bez čega tu manifestaciju ne bi bilo moguće održavati, stoji u obrazloženju namjera idejnika bijenala u kojem se naglašava kako su, štovanje vrijednosti u različitosti, multinacionalna, multikulturalna i multidiscipinarna vrijednost, glavni motiv bijenala.

Bijenale u Firenci

Ovogodišnja tema  je djelo Leonarda da Vincija u povodu 500. godišnjice njegove smrti, čime se želi pobuditi razmišljanje o velikom majstoru renesanse, nenadmašnim genijem. Leonardova djela, koja su izvor inspiracije već pet stoljeća, prikazuju se kroz suvremene reinterpretacije umjetnika u različitim fazama karijere i s različitim kulturnim porijeklom, interesima i talentima.

Međunarodni žiri sastavljen od znanstvenika, povjesničara umjetnosti i kritičara iz različitih zemalja dodjeljuje nagradu “Lorenzo il Magnifico” najboljim umjetnicima koji izlažu svoje radove. Ta nagrada evocira povijest Firenze u doba sjaja umjetnosti, u vrijeme Lorenza de’Medicija (1449-1492). Program XII. Bijenala uključuje i brojna popratna događanja koja nadopunjuju glavnu izložbu. 

Firence-bijenale

Umjetnici se natječu u različitim kategorijama; crtanje, kaligrafija i tisak, slikarstvo, miješani medije, skulptura, keramička umjetnost, tekstilna umjetnost, umjetnost nakita, fotografija, novo Media Art, Video Art, Umjetnost instalacije i Art izvedbe.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: HRVATSKI UMJETNIK ANTONI NA BIJENALU U FIRENZI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial