ITALIJA: FUZIJA FIAT-PEUGEOT

Tvoirnica Ferrari, foto: AR-NEWS

RIM, 18/11/2019 (AR) – Tvornice automobila FCA (Fiat Chrysler s automobilskim markama marchi FIAT, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Fiat Professional, Abarth, Jeep, Chrysler, Dodge, Ram Trucks, Mopar, SRT) i PSA (Peugeot S.A. s automobilskim markama Peugeot, Citroën, DS, Opel i Vauxhall Motors) se ujedinjuju i postaju tako četvrti svjetski proizvođač automobila. Ta ravnopravna fuzija, kako istiću u priopćenjima, donijet će godišnju uštedu zbog sinergija od 3,7 milijardi eura bez zatvaranja bilo kojeg pogona.

Predsjednik nove grupacije bit će John Elkann (unuk pokojnog vlasnika FIAT-a Giannija Agnelija) koji sada predsjeda grupom FCA, a delegirani upravitelj bit će Carlos Tavares (Portugalac na čelu PSA), a u upravnom vijeću kojim će predsjedati bit će po pet članova za svaku kompaniju. U tvornicama automobila dvije grupacije radi oko 400.000 zaposlenika, a prošle su godine FCA i PSA ukupno prodali 8,7 milijuna automobila. Dohodak nove grupacije koja će imati sjedište u Nizozemskoj iznosit će oko 200 milijardi eura. 

Iz tvornice Ferrari, FOTO: AR-NEWS

Novi automobilski gigant prodavat će svoje dionice na trima burzama Euronext (Pariz), Borsa Italiana (Milano) i Stock Exchange (New York). Zadržat će i svoja sjedišta u Francuskoj, Italiji i SAD-u. Dvije kompanije će ujediniti snage u prodajnoj mreži, te u proizvodnji električnih automobila i tehnološkoj inovaciji. Ta nova kompanija postaje četvrti proizvođač automobila na svijetu sa 8,7 milijuna prodanih automobila godišnje izpred General Motorsa (8,4 milijuna automobila), a iza Volkswagena (10,8 milijuna prodanih automobila godišnje), zatim savez Renault – Nissan – Mitsubishi sa isto toliko prodanih automobila i treća je Toyota sa 10,6 milijuna prodanih automobila.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire je pozdravio spajanje FCA i PSA (u PSA je dioničar i francuska država), te je najavljeno bdijenje nad automobilskim pogonima u Francuskoj. U Italiji je instalirani kapacitet za proizvodnju automobila od 1,5 mlijuna automobila godišnje, a proizvodi se upola manje. No, prije negoli će saživjeti ta fuzija proći je još izvjesno vrijeme.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: FUZIJA FIAT-PEUGEOT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial