ITALIJA: LOV NA VJEŠTICE

Spomenik vješticama u Škotskoj

RIM, 13/12/2019 (AR) – U Škotskoj postoji spomenik ubijenim ženama optuženima da su bile vještice (Maggie Walls Memorial). Spomenik je hrpa kamenja s križen na vrhu i naptispom: Maggie Wall ovdje spaljena 1657. kao vještica. Posljednja spaljena žena optužena da je vještica u Škotskoj bila je 1727. godine.  Zapravo Škotska je u odnosu na broj stanovnika održala najviše procesa i ubojstava vještica. Oko 3.800 osoba je optuženo između 1500.  i 1700. godine da su vještice ili se bave magijama, od kojih je oko 1.500 ubijeno poslije procesa lova na vještice. 

Danas više nema lova na vještice kakav je bio u srednjem vijeku, ali ima lova na žene koje nisu u okvirima u koja ih stavljaju muškarci. I u srednjem vijeku bilo je žena koje su bile izvan društvenih običaja i zbog toga su bile optuživane. Tada, kao i danas, mržnja prema drugačijem potiče na lov.

Tada su žene bile optuživane da su u dogovoru s vragom ili njime opsjednute, pa ih se ubijalo i palilo na lomači. Biti žena u tadašnjem svijetu moći i sile muškaraca bilo je teško, a nažalost ima i danas muškaraca koji vrlo lako ženama dijele epitet vještice. Tada, kao i danas, žene bivaju osuđivane zbog njihove seksualnosti i varanja muževa. Tada ih se zbog toga spaljivalo javno, danas ih njihovi bivši partneri maltretiraju, pa i ubijaju. Pokazati ženstvenost ili dio tijela bio je znak da je žena vještica. U muslimanskom svijetu i danas pokrijavju žene i njezine obline kako ne bi izazivale nečije seksualne želje. 

Crvene klupe protiv ubojstva žena

U Edimburgu promišljaju podignuti i nacionalni spomenik spaljenim ženama, vješticama. Jedan od razloga lova na vještice bile su protestantska reforma i katolička protureforma. Obje su htjele reevenđelizirati Europu.

Peter Leeson i Jacob Russ objavili su 2018. izučavanje Procesi vješticama u listu Economic Journal analizirajući 43.000 procesa  održanih između 1300. i 1850.  U Europi je održano oko 80.000 procesa protiv žena optuženih da su vještice, a mnoge su i osuđene na lomaču. Rekord procesa drži protestanska Njemačka sa 16.474 od kojih je 9.587 osuđeno na smrt. Druga je Švicarska sa 4.105 smrtnih osuda u 5.691 procesa, a u Škotskoj je optuženo 3.373 žena da su vještice. U Škotskoj su se sućeljavali i različiti olici protestantizma. U katoličkoj Italiji, odnosno na tim proistorima jer ta država još nije postojala, održano je 544 procesa od kojih je na lomaču je osuđeno 60 žena. U Španjolskoj je bilo 1.948 procesa, ali samo je jedan završen smrtnom presudom. Lov na vještice se donedavno održavao i u Papui Novoj Guinei, u Kamerunu, a u Saudijskoj Arabiji postoje još zakoni kojima se kažnjavaju osobe za vračanje. 

Američki povijesničar Rodney Stark je 2016. objavio knjigu “Lažna svjedočenja: Raskrinkati stoljeća antikatoličke povijesti“ (Bearing False Witness: Debunking Centuries of Anti-Catholic History) u kojoj je, uz ostalo, otkrio kako su u Španjolskoj i Italiji „inkvizitori, umjesto da pale vještice, osudili na vješanje one koji su stavljali vještice na lomaču.  Iz dokumenata u arhivu inkvizicije proizlazi da je od 44.674 optužene osobe na smrt osuđeno 826, odnosno 1,8% procesiranih. Dakle, to su procesi Katoličke crkve, dok su protestanti osudili mnogo više “vještica” na lomaču.  U razdoblju od 1480. do 1700. u cijeloj Španjolskoj u prosijeku je godišnje na smrt osuđeno 10 osoba. Inkvizicija je ubila mnogo manje osoba nego što su to počinili protestanti, na čelu i s Henrikom VIII., koji su usmrtili više tisuća osoba. U razdoblju od 1530. i 1630. Englezi su u prosijeku godišnje na vješala slali 750 osoba. Dakle, inkvizicija nije ono što se o njoj uči i govori, drži Stark i naglašava kako svim povijesnim događajima treba dati ispravnu dimenziju.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: LOV NA VJEŠTICE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial