VATIKAN: RIMSKA KURIJA SE NE MIJENJA ZBOG MODE

Apostolska palača, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 23/12/2019 (AR) – U svijetu koji se mijenja i Rimska kurija se mijenja, ali ne samo zato da slijedi modu, kazao je papa Franju u tradicionalnom božoćnom susretu sa članovima Rimske kurije. Razvoj i rast Crkve je u stalnom pokretanju, a papa Franjo citira jednog od novih svetaca, kardinala Newmana, koji kada je govorio o “promjenama” smatrao ih je “obraćanjima”. Potrebna je pretvorba, obbraćanje, a ne jednostavna promjena.

U dvorani Clementini u apostolskoj palači papa Franjo je razmijenio božićne čestitke sa članovima kurije. Prije nekoliko godina govorio je o “bolestima” i “okoštalosti” kurije, a sada je govorio kako su promjene u tijeku.

Švicarska straža, foto: AR-NEWS

“Nije to jednostavna epoha promjena, već je epohalna promjena”, kazao je Franjo i naglasio kako postoji zdravi pristup, a to je onaj kada se propituje o izazovima sadašnjosti. Promjenu često ograničavamo na to da odjenemo drugu odječu, kazao je Franjo i citirao roman “Gepard” talijanskog pisca Giuseppea Tomasia di Lampeduse (snimljen je i istoimeni film) u kojem se kaže da “ako želimo da sve ostane kao što jeste, onda treba sve izmijeniti”. Promjene koje se provode u kuriji nisu one kao da prije nije ništa postojalo, već se želi valorizirati ono što je bilo dobro u kompleksnoj povijesti kurije.

Važno je vrednovati povijest kako bi se budućnost gradila na čvrstim temeljima. Pozivati se na sjećanja ne znači usidriti se na samokonzerviranju, već pozvati se na vitalnost procesa u stalnom razvitku. Sjećanje nije statičko, već je dinamično i implicira svoju prirodu kretanja. Tradicija nije statična, već je dinamična te jamči budućnost i nije spremište pepela, kazao je Franjo.

Papa Franjo u zrakoplovu, foto: AR-NEWS

Crkva je pozvana da podsijeti sve kako, glede migracije, to nisu društvena ili migratorska pitanja, već kako je riječ o ljudima, osobama, brači i sestrama koji su danas simboli svih otpada globaliziranog društva. Crkva je pozvana svjedočiti da za Boga nitko nije “stranac” ili “isključen”, te treba probuditi savijest uspavanu u indiferentnosti pred realnošću da je Sredozemlje postalo groblje tolikih, previše, ljudi. 

Ne smije se upasti u iskušenje krutog držanja. Valja stoga upozoriti na kušnju krutosti. Krutosti koja proizlazi iz straha od promjene i koja završava postavljanjem prepreka na prostoru općega dobra, čineći da on postane minsko polje nekomunikacije i mržnje. Danas je ta kušnja krutosti postala vrlo aktualna, naglasio je Papa.

Rimska kurija treba biti prva koja gleda na ljudski rod u kojemu su svi djeca jedinoga Oca. Papa prepoznaje teškoće u tako velikim promjenama, potrebu postupnosti, te ljudsku pogrešku, s kojima nije moguće, a ni pravedno, ne sučeliti se. Povezana s tim teškim povijesnim procesom, uvijek postoji opasnost da se okrenemo prošlosti, pa čak i rabeći nove formule, jer ona daje sigurnost, poznata je te manje konfliktna. Ali, trebamo biti pozorni da ne popustimo napasti ukrućenosti. Iza svake ukrućenosti stoji poneka neuravnoteženost.

Švicarska straža, foto: AR-NEWS

Ukrućenost i neuravnoteženost međusobno se podupiru u zatvorenom krugu, a danas je kušnja krutosti postala vrlo aktualna, upozorio je papa Franjo.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: RIMSKA KURIJA SE NE MIJENJA ZBOG MODE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial