EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE: RIJEKA I GALWAY

Rijeka, kazalište pl. Ivan Zajc, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 08/01/2020 (AR) – Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) su od 1. siječnja Europske prijestolnice kulture za 2020. Hrvatska Rijeka i irski Galway će zahvaljujući tituli europskih prijestolnica kulture “moći u potpunosti iskoristiti potencijal kulture da obogate naše živote i zajednice”, izjavio je potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas. “Promicanje kulture kao ključnog elementa našeg načina života ima brojne pozitivne učinke na društvo glede socijalne uključenosti, integracije i gospodarskog rasta. Omogućuje ljudima da steknu nova iskustva i vještine te sudjeluju u razvoju društava kako bi postala poštenija i uključivija. Želim im uspjeh u tom pothvatu”, kazao je Schinas. 

Rijeka, foto: AR-NEWS

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, izjavila je kako inicijativa europskih prijestolnica kulture “stvara zajedništvo i ističe ulogu kulture u promicanju vrijednosti na kojima se temelji Europska unija: raznolikosti, poštovanja, tolerancije i otvorenosti”. Uspješna prijestolnica kulture “važna je svojim građanima, otvorena je svijetu te pokazuje spremnost EU da promiče kulturu kao pokretač mira i uzajamnog razumijevanja diljem svijeta, pri čemu svojoj regiji donosi dugotrajne socioekonomske koristi”, kazala je Gabriel i izrazila radost što će posjetiti Rijeku i Galway.

Preuzimanje titule europske prijestolnice kulture ujedno je izvrsna prilika gradovima da kroz kulturu postanu vidljiviji na karti svijeta, privuku više turista i preispitaju svoje razvojne planove. Titula ima dugoročan učinak na kulturnu, ali i na društvenu i gospodarsku sferu.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE: RIJEKA I GALWAY"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial