IZLOŽBA RAFFAELLO: PJESNIK BEZ RIJEČI

Interes izlozba Raffaello, foto: AR-NEWS

RIM, 07/03/2020 (AR) – Raffaello je umjetnik koji “kompleksno pretvara u jednostavno, koji opisuje nevidljivo i govori brz riječi – ne bez razloga su zvali ga pjesnik bez riječi (poeta mutolo)”, opisuje najvećeg renesansnog umjetnika Raffaella Sanzia kuratorica izložbe u porstorijima bivše konjušnice (Scuderie) nekada papinske, pa kraljevske i sada predsjedničke palače Quirinale u Rimu, Marzia Faietti. Izložba u tim prostorima bit će otvorena od 5. ožujka do 2. lipnja u povodu 500. godišnjice smrti Raffaella (1483.-1520.). Preko interneta iz cijeloga svijeta već više od 100.000 (prvog dana kada je otvorena prodaja ulaznica preko interneta kupljeno ih je 10.000), pa će izložba vjerojatno biti produžena. To je, vjerojatno, najvažnija ovogodišnja svjetska izložba.

Red pred ulaskom na ižlozbu Raffaello, foto: AR-NEWS

Postavljeno je 27 izvanrednih Raffaellovih slika koje su tu stigle iz muzeja i galerija cijeloga svijeta (Pinacoteca Nazionale iz Bologna, Museo e Real Bosco iz Capodimonte, Museo Archeologico Nazionale iz Napulja, Fondazione Brescia Musei, Musei Vaticani, Louvre Priz, National Gallery London, Museo del Prado Lisabon, National Gallery of Art Washington, Albertina Beč, British Museum London, Royal Collection London, Ashmolean Museum Oxford, Musée des Beaux-Arts Lille itd., odnosno ukupono 54 talijanskih i svjetskih posuditelja) i nikada nisu bile postavljene zajedno na jednom mjestu. Tu je zatim 120 crteža i drugih djela Raffaella, odnosno ukupno 204 izložaka. Izložba je osigurana na četiri milijarde eura.

Italija na taj način odaje počast umjertniku koji je na visoku razinu podignuo koncept profesionalnosti, te pomirio međusobno razne jezike umjetnosti i stvorio skladnost među njima ne izbjegavajući kontraste, već njima upravljao, objašnjava Faietti.

-Posjetitelj će moći ne samo uživati u izvarednim Raffaellovim slikama, već produbiti njegovu urbanistiku, arhitekturu, arheologiju, pa čak i moderna načela zaštite povijsno-umjetničkih dobara, kaže predsjednik izložbenog prostora Scuderie del Quirinale Mario De Simoni.

Među izloženim umjetninama svakako je najčuveniji portret pape Lava X. s kardinalima Giuliom De’ Medicijem i Luigijem De’ Rossijem iz 1518. koji je u Rim stigao iz galerije Uffizi u Firenci. Talijani ne bi bili Talijani da se i oko te posudbe remekdijela nisu posvadili. Umjetnički odbor Uffizia je podnio ostavku, jer je direktor te Galerije Eike Schmidt odlučio posuditi sliku unatoč njihovu protivljenju. Schmidt je, dakako, bio u Rimu kada smo mi nopvinari (4. ožujka) imali mogućnost obići je prije, dakle, njezina službenog otvaranja, te je naglasio kako portret pape Lava X. nije smio izostati s takve izložbe. Naime taj je papa bio veliki promotor kulture u Rimu kao glavnom gradu umjetnosti i religije svijeta.

Papa Lav X. i kardinali Giulio de’Medici i Luigi de’ Rossi, foto: AR-NEWS

– Lav X. bio je humanist, kolekcionar i kao takav je naslikan. Riječ je jedinstvenom papinskom portretu i slika nije smijela izostati s ove izložbe, jer je Lav X. imenovao Raffaella i prvim direktorom kulturnih dobara uopće. To je temeljna uloga i u današnjim danima, kazao je Schmidt.

“Božanski slikar”, kako je također nazivan Raffaello, umro je sa samo 37 godina, a načinio je tolika remekdjela. Tu su slike Žene s velom, Gospe s Djetetom, Svetog Ivana Krstitelja, Gospe od Impannata (ime impannata slika dobiva zbog prozora u pozadini), portret pape Julija II. itd.

Nikada u povijesti nije se moglo uživati u tolikim djelima Raffaella izloženima na jednom mjestu i zasigurno ljubitelji umjetnosti iz cijeloga takvu priliku neće propustiti unatoč koronavirusu.

-To je jedinstvena prilika barem za ovu generaciju, kaže Schmidt. Već to pokazuje kako je bilo teško dobiti iz cijeloga svijeta Raffaelova djela, te kako će takav poduhvat teško uspijeti u budućnosti. Raffaello nije ničije vlasništvo, ali u ljepoti njegovih djela ujedinjuje cijelu Italiju, kaže Schmidt i naglašava kako članak 66. zakona o Kulturnim dobrima predviđa mogućnost posudbe jednog djela nekom izložbenom prostoru na tlu Italije, pa je prema tome oporba

Eike Schmidt daje izjavu, foto: AR-NEWS

umjetničkog odbora Galerije Uffizi da se slike iz Firence posude u Rim bila i nelegalna. No, ima onih kritičara umjetnosti koji drže kako djela ne smiju biti posuđivana na druga mjesta, jer to ne samo što im šteti seljenje (premda su danas ta seljenja nevjerojatno i fizički osigurana za putoivanja), već kako bi ljubitelji umjetnina, a ne umjetnine, morali putovati po svijetu. Zapravo ispalo je da su ti povijesničari umjetnosti na taj način htjeli usmjeriti pozornost na sebe. Ali, to je također Italija, ne samo umjetnička djela koja ima i izlaže, već i ona čestoneshvatljive političke prepirke.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "IZLOŽBA RAFFAELLO: PJESNIK BEZ RIJEČI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial