VATIKAN: BEZ JAVNIH LITURGIJA NA SVETI TJEDAN

Trg sv. Petra prazan, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 16/03/2020 (AR) – Uskršnja liturgijiska slavlja će se odvijati bez prisutnosti vjernika, već samo mrežnim strujanjem preko tv i društvenih mreža, obznanila Prefektura papinske kuće je na svojoj web stranici. A, 15. ožujka će ući u povijest kao prva nedjelja u povijesti bez misa.

“Zbog sadašnje međunarodne zdravstvene krize sva liturgijska slavlja Svetog tjedna će se odvijati bez prisutnosti vjernika. Osim toga sve do 12. travnja ove godine opće audijencije Svetog Oca i molitva angelusa će biti upotrebljivi samo u izrvanom streaming (mrežnim strujanjem) prijenosu na službenom sajtu VaticanNewsa”, obznanila je Prefektura papinske kuće. 

Križni put kod Koloseuma, foto: AR-NEWS

Papa Franjo moli za oboljele od koronavirusa, kao i za sve osobe koje nastavljaju svoj rad.

-Na ovu nedjelju Korizme molimo svi zajedno za osobe koje pate, a sve pozivam i na posebnu molitvu za one koji svojim radom jamče djelovanje društva, zaposlenike u ljekarnama, supermarketima, prijevozu, policajcima. Molimo za sve koji rade kako bi u ovim trenucima mogao ići naprijed društveni život, život gradova, rekao je papa Franju na početku mise koju je u nedjelju ujutro održao u kapelici doma Santa Marta u Vatikanu u kojem živi.

Ova nedjelja je i prva u povijesti bez misa. Otvorene su župne crkve, ali se u njima ne održavaju mise, već vjernici mogu dolaziti moliti. Povijesničari pišu kako u Rimu se tako što nije nikada dogodilo, pa ni za vrijeme strašne kuge u Rimu u 16. stoljeću.

Na web stranici hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu piše: “Sukladno odlukama i uputama Vikarijata Rimske biskupije, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, kao i u svim crkvama u Rimu i u Italiji, do daljnjega nema svetih misa otvorenih za vjernike. Do daljnjih uputa iz Vikarijata, crkva također ostaje zatvorena za javnost, budući da nije župna crkva.

Potičemo sve da ostanemo povezani u molitvi, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije i sv. Jeronima i moleći od Gospodina snagu u ovom vremenu kušnje”.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: BEZ JAVNIH LITURGIJA NA SVETI TJEDAN"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial