EK: CUREVAC PLANIRA KLINIČKA ISPITIVANJA CJEPIVA PROTIV COVIDA-19 DO LIPNJA 2020.

Bruxelles, Europski parlament, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 17/03/2020 (AR) – Europska komisija ponudila je 80 milijuna eura financijske potpore CureVacu, inovativnom poduzeću iz Tübingena (Njemačka) koje se bavi razvojem cjepiva, s ciljem ubrzavanja razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa. Predsjednica Ursula von der Leyen i povjerenica Mariya Gabriel razgovarale su s upravom poduzeća CureVac. Potpora je u obliku jamstva EU-a za zajam EIB-a u okviru financijskog instrumenta za zarazne bolesti InnovFin u sklopu programa Obzor 2020.

Predsjednica von der Leyen izjavila je kako je “u ovoj javnozdravstvenoj krizi od ključne važnosti da podupiremo naše vodeće istraživače i tehnološka poduzeća. Odlučni smo osigurati financijsku pomoć CureVacu za ubrzavanje razvoja i proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa. Ponosna sam što imamo poduzeća kao što je CureVac u EU-u. Njihov dom je ovdje. No njihova su cjepiva od koristi svima, u Europi i šire”.

Povjerenica Gabriel izjavila je kako je “potpora za istraživanja i inovacije u EU-u ključan dio našeg koordiniranog odgovora na širenje koronavirusa”. CureVac je 2014. osvojio prvu nagradu EU-a za poticanje inovacija. To njemačko biofarmaceutsko poduzeće razvilo je novu tehnologiju za održavanje stabilnosti cjepiva bez hlađenja. Preliminarne studije pokazale su da je ta tehnologija primjenjiva i za brzi odgovor na covid-19. CureVac je već započeo s programom razvoja cjepiva protiv covida-19 i planira se pokretanje kliničkih ispitivanja do lipnja 2020.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EK: CUREVAC PLANIRA KLINIČKA ISPITIVANJA CJEPIVA PROTIV COVIDA-19 DO LIPNJA 2020."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial