ITALIJA: OVJEG TJEDNA TESTIRANJE CJEPIVA PROTIV KORONAVIRUSA

Zgrada Civilne zaštita, foto: AR-NEWS

RIM, 19/03/2020 (AR) – Ovog tjedna trebalo bi u Italiji započeti testiranje cjepiva protiv koronavirusa na životinjama, a ujesen na ljudima. Počeli su u Italiji i eksperimenti s nekim antiviralnim lijekovima na oboljelima od koronavirusa.

Pokrenuto je eksperimentalno liječenje koronavirusa, koji na nevjerojatan način napada pluča. Bolnica Spallanzani u Rimu, koja je izliječila prvo dvoje zaraženih koronavirusom u Italiji (to je bio kineski par turista koji su u Italiju stigli 23. siječnja i nekoliko dana kasnije imali simptome koronavirusa, te su prve osobe u Italiji s tom bolešću smještene u bolnicu), objavit će u slijedećem broju međunarodnog znanstvenog infektološkog glasila (International Journal of Infectious Diseases) slike njihovih pluća dobivene kompjutorskom tomografijom (CT) koje su, kako kažu znanstvenici, šokantne. Dvoje kineskih pacijenata, on 67 godina, a ona 65 godina, je ozdravilo i pušteni su iz bolnice, a osim što su bili na respiratorima liječeni su i koktelom protuviralnih lijekova (protiv virusa HIV-a, Ebole, s lijekom Remdesivir…), a sve će biti objavljeno u znanstvenom glasilu. 

Bolnica Columbus u Rimu

U Genovi je od koronavirusa ozdravila osoba liječena s eksperimentalnim ljekom Remdesivir, obznanio je primarijus klinike za infektivne bolesti bolnice San Martino u Genovi Matteo Bassetti. Ta 79-godišnja osoba liječena je od 7. ožujka, očito, samo Remdesivirom, a sada više nije pozitivna na koronavirus. 

Remdesivir je izučavan i za liječenje drugih virusa (Sars, Ebola), a očito se pokazao uspješnim protiv virusa COVID-19. Talijanska agencija za ljekove (AIFA) pokrenula je eksperimentalno liječenje na dvije skupine oboljelih.

No, pokrenut je i eksperiment s lijekom (Tocilizumab) koji je do sada bio uporebljen protiv reumatskog artritisa.

-Želimo razjasniti i verificirati jeli pretjerana očekivanja glede valjanosti nekih lijekova imaju temelje, kazao je direktor AIFA-e Nicola Magrini.

Zgrada Civilne zaštita

Pokreću su i eksperimenti za cjepivo. Talijansko ministarstvo zdravstva odobrilo je eksperimente cjepiva, koji je pripremila talijanska tvrtka Takis, na životinjama. Zatim u travnju bi trebao zpočeti eksperiment s još jednim talijanskim cjepivom koji je pripremila talijanska tvrtka ReiThera. I njemačka tvrtka CureVac, koja je aktivna i u SAD-u i koju je za milijardu dolara htio otkupiti američki predsjednik Donald Trump pod uvjedom da radi lijek samo za Amerikance, što su Nijemci, dakako, odbili, priprema se za pred-testove u lipnju.

Čini se da je talijanski eksperiment cjepiva na životinjama prvi u Europi, rekao je delegirani upravitelj tvrtke Takis Luigi Aurisicchio. Test bi trebao započeti ovog tjedna i budu li rezultati zadovoljavajući, cjepivo bi “se ujesen moglo testirati na čovjeku”, kazao je Aurisicchio. No, prije negoli će cjepivo moći uči u upotrebu trebat će još godina do godina i pol dana.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: OVJEG TJEDNA TESTIRANJE CJEPIVA PROTIV KORONAVIRUSA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial