ITALIJA: SAMO 3,38 POSTO UMRLIH OD KORONAVIRUSA NIJE I IMALO DRUGE

RIM, 19/03/2020 (AR) – Samo 3,38 posto od osoba koje se vode kao umrle od koronavirusa nije imalo i druge patologije, obznanjuje talijanska Visoka zdravstvena ustanova (Istituto Superiore di Sanità – ISS), što je najvažnija državna ustanova za istraživanje. Analizirano je 355 medicinskih dokumentacija od pacijenata zaraženih s koronavirusom i umrlih. Dakle samo 3,38 posto osoba je umrlo samo od virusa Covid-19. 

Bolničari Hitne pomoći

ISS iznosi kako među analiziranom kliničkom dokumentacijom 23,7 umrlih je imalo još jednu patologiju, 25,4 posto je imalo dvije patologije, a 47,6 posto je imalo tri i više patologija. Od onih koji se vode da su umrli i od koronavirusa 97,2 posto je imalo respiratornih problema, 27,8 posto je imalo i bubrežne bolesti, 10,8 posto je imalo i akutne srčane bolesti, 10,2 posto je imalo infekcije.

Na osnovu podataka od 17. ožujka 2020. samo 17 umrlih koji su bili i pozitivni na virus Covid-19 je imalo manje od 50 godina, od kojih su petorica (svi muškarci) imali manje od 40 godina, ali s teškim patologijama među kojima su kardiovaskularne bolesti, bubrežne, psihijatrijske bolesti, diabetes i obezitet.

Bolnice na sjeveru Italije, posebno u Bergamu i Bresci, su prekrcane. Ovdje objavljujemo izjavu koju smo dobili od medicinskog direktora bolnice San Giovanni XXIII., Stefano Fagiuoli. 

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: SAMO 3,38 POSTO UMRLIH OD KORONAVIRUSA NIJE I IMALO DRUGE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial