PAPA FRANJO: MOLIM GOSPODINA DA ZAUSTAVI EPIDEMIJU

Papa Franjo u bazilici S. Maria Maggiore

VATIKAN, 19/03/2020 (AR) – Naše ponašanje utječe na živote drugih osoba, kazao je papa Franju u razgovoru za list Repubblicu od srijede. Novinaru Paolu Rodariju papa Franjo je rekao kako je molio Gospidina da zaustavi epidemiju svojom rukom. Zahvaljuje se svima koji se zauzimaju kako bi spasili druge, te je izrazio bliskost svima koji su izgubili svoje najdraže.

-U tim teškim danima možemo s malim konkretnim gestama prema bližnjima pokazati koliko ih volimo. To su važni, odlučni, trenuci, kazao je papa Franjo. Paolo Rodari razgovarao je telefonski s Papom dva dana nakon što je Franjo bio u bazilici Sv. Marije Velike (Santa Maria Maggiore) i crkve San Marcello gdje je molio kako bi “Gospodin svojom rukom zaustavio epidemiju”. 

Papa Franjo u bazilici S. Maria Maggiore, foto: VaticanNews

Franjo poručuje kako moramo pronaći konkretnost u malim stvarima, pokazati pažnju prema članovima obitelji, prijateljima, onima s kojima smo u blizini. Male stvari su u našem tkivu. Postoje minimalne geste koje se pokoji puta izgube u dnevnoj anonimnosti, geste nježnosti, ljubavi, shvaćanja, a koje su važne. Papa kao primijer za te geste spominje ponuditi tanjur toplog obroka, pogladiti, zagrliti, telefonirati…S tim gestama život ima smisao. 

Na pitanje zar ne živimo na takav način, Papa odgovara kako često živimo samo u virtualnoj komunikaciji, a trebali bismo otkriti novu blizinu u konkretnom odnosu, u pažnji prema drugome i imanju strpljenja. Često se u obitelji ruča u velikoj šutnji ili se gleda televiziju ili smatrphon. Izgledamo izolirano. Nema komunikacija, a međusobno se slušati je važno, jer onda shvaćamo potrebe drugoga, njegove teškoće i želje.

Papa Franjo u bazilici S. Maria Maggiore

Papa je zahvalio osobama koje se zauzimaju za druge i kazao kako su one primijerom te konkretnosti. Potrebno je biti blizu osobama koje su izgubile svoje najdraže, pratiti ih na sve moguće načine. Naše ponašanje uvijek utječe na život drugih. Papa je kao primjer što sve utječe od našeg ponašanja na druge citirao tekst koji je tv-voditelj Fabio Fazio napisao u listu Repubblica, odnosno i to da i “onaj koji ne plaća porez čini ne samo kazneno djelo, već i zločin, jer ako manjkaju kreveti u bolnicama i respiratori, onda je to i njegova krivica”. Papa kaže kako ga je pogodila ta rečenica.

Oni koji ne vjeruju kako mogu biti s nadom u ovim danima, pitao je Paolo Rodari.

-Svi smo Božija djeca i On nas svih gleda. I one koji još nisu susreli Boga, one koji nemaju dar vjere, mogu pronaći put u dobrim stvarima u koje vjeruje, mogu pronaći snagu ljubavi prema svojoj djeci, prema obitelji, braći. Netko može kazati: Ne mogu moliti jer ne vjerujem. Ali istodobno može vjerovati u ljubav osoba koje ima blizini i pronaći nadu, odgovorio je papa Franjo.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "PAPA FRANJO: MOLIM GOSPODINA DA ZAUSTAVI EPIDEMIJU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial