ITALIJA: POMAŽE LI ZAGAĐENOST ZRAKA ŠIRENJU KORONAVIRUSA

Koronavirus po regijama

RIM, 22/03/2020 (AR) – Zašto je koronavirus prošireniji na sjeveru Italije u odnosu na njezin jug? Zrak na jugu Italije je mnogo čišći od onoga na sjeveru i to ne samo zbog toga što na jugu ima manje industrije, već i zbog magle u Panonskoj nizini, odnosno zbog klimatskog položaja.

U Rimu je zrak čišći nego u Milanu i u Rimu ima (182 zaražena 21. ožujka 2020.) manje zaraženih osoba nego u Milanu (zajedno s periferijom 4.627 zaražanih 21. ožujka 2020.). U veljači u Rimu su mjerači zagađenosti zraka registrirali mnogo manje prelazaka granice dozvoljene zagađenosti nego u Milanu. U Rimu je u prosjeku bilo 0,4 prelaska dozvoljene granice po mjeraču, a u Milanu 8,9 po mjeračkoj centrali.U Milanu se više puta prešlo granicu koncentracije PM10 od 50 mikrograma po prostornom metru i zaraženih koronavirusom ima više nego u Rimu gdje nije bila tolika zagađenost zraka. 

Mjerač kvalitete zraka

Pretpostavku o povezanosti između zagađeosti zraka od PM10 (Particulate Matter), odnosno čestica prašine,  i širenja koronavirusa pokrenula je skupina liječnika društva liječnika ambijentalne medicine (SIMA) koji su usporedili popdatke regionalnih agencija za zaštitu okolice (ARPA). Usporedili su podatke o koncentraciji PM10 iz razdoblja od 10. do 29. veljače s podacima od 3. ožujka. Uzela se razlika od 14 dana koliki je i period inkubacije virusa. Došlo se do zaključka da je “velika koncentracija sitnih čestica prašine u veljači u Panonskoj nizini dovela je do anomalnog širenja epidemije”. Rim ima “dobru prozračenost i manju vlažnost u odnosu na stojeći zrak u Panonskoj nizini”, objašnjava predsjednik udruge SIMA Alessandro Miani. Pretpostavku da zagađeni zrak pospješuje širenju zaraze koronavirusom iznijela je i profesorica Ilaria Capua, koja od 2016. upravlja istitutom za nove patologije sveučilišta u Floridi.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: POMAŽE LI ZAGAĐENOST ZRAKA ŠIRENJU KORONAVIRUSA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial