VATIKAN: PAPA FRANJO POZVAO NA SOLIDARNOST

Novinari prate papinu propovijed

VATIKAN, 28/03/2020 (AR) – Papa Franjo sam na trijemu bazilike ispred pustog Trga svetog Petra, pod kišom, u molitvi kao odgovoru na pandemiju koronavirusa. Ta slika od petka u 18 sati urezat će se u povijest.

Parzni Trg. sv. Petra

Teška tama nadvila se nad naše trgove, ulice i gradove. Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u zraku. Uplašeni smo i izgubljeni, rekao je Papa. Franjo je kazao kako smo shvatili da smo svi “u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svatko od nas osjećajući potrebu da tješimo druge”. 

Papa Franjo sam na Trgu sv. Petra

Pohvalio je liječnike, sestre, prodavače, djelatnike čistače i prometu, njegovatelje, policiju i dobrovoljce te poručio kako su oni, a ne bogati i slavni, jer “pišu presudne događaje našeg vremena”, a nisu na naslovnim stranicama listova.

Probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, potporu i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo, kazao je Papa ispred drvenog križa koji se inače čuva u rimskoj crkvi San Marcello te je postavljem na Trgu sv. Petra u ovoj posebnoj prigodi. Prema tradiciji, riječ je o čudotvornom križu koji je spasio Rim kada je taj grad 1522. pogodila kuga. Na Trg sv. Petra je donesena i slika Gospe s djetetom Salus Populi Romani (Spas rimskog naroda), koja se inače nalazi u bazilici sv. Marije Velike i pred kojom se Franjo moli prije i poslije svakog putovanja. 

Novinari prate papinu propovijed

Pred virusom svi smo u istom čamcu, svi. Molimo te Bože da nas ne ostaviš u ovoj oluji, kazao je Papa i poručio: “Nemajte straha”.

-Našli smo se uplašeni i izgubljeni. Osjećali smo se jakima i sposobnim za sve. Ali oluja je razotkrila našu ranjivost i one lažne i suvišne sigurnosti s kojima smo gradili naše planove, svoje projekte, svoje navike i prioritete. S olujom je propao trik onih stereotipa kojima smo maskirali svoj ego. I otkrivena je ta blagoslovljena zajednička pripadnost; da pripadamo jedni drugima kao braća, kazao je papa Franjo na sablasno praznom Trgu sv. Petra, a njegovu molitvu i blagoslov, te udjelu općeg oprosta, pratilo se preko televizija i društvenih mreža.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO POZVAO NA SOLIDARNOST"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial