EU: NOVA SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD PANDEMIJE

Bruxelles, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 02/04/2020 (AR) – Europska komisija (EK) aktivirala je sva svoja sredstva kako bi zaštitila živote i izvore prihoda, jer u ovoj teškoj krizi na prvom je mjestu spašavanje života i osiguravanje izvora prihoda. EK dodatno pojačava svoj odgovor te predlaže uspostavu instrumenta solidarnosti pod nazivom SURE u vrijednosti od 100 milijardi eura za osiguravanje primanja radnika i pomoć poduzećima da prebrode krizu. Također predlaže da se sva raspoloživa sredstva iz strukturnih fondova preusmjere na suzbijanje koronavirusa.

Predsjednica von der Leyen izjavila je kazala kako “u sadašnjoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa u obzir dolaze samo najsnažnije mjere. Moramo iskoristiti sve resurse koji su nam na raspolaganju. Svaki dostupan euro iz proračuna EU-a bit će preusmjeren na rješavanje krize, olabavit će se sva pravila kako bi se osigurao brz i učinkovit protok financijskih sredstava. Novim instrumentom solidarnosti aktivirat ćemo 100 milijardi eura kako bismo zadržali radna mjesta i osigurali nastavak rada poduzeća. U naporima za spašavanje života i zaštitu egzistencije udružujemo snage s državama članicama. To je europska solidarnost na djelu”.

Potporu će dobiti i poljoprivrednici i ribari te najpotrebitiji. Sve navedene mjere temelje se na aktualnom proračunu EU-a i iz proračuna će iskoristiti sva dostupna sredstva. One pokazuju nužnost uspostave snažnog i fleksibilnog dugoročnog proračuna EU-a.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EU: NOVA SREDSTVA ZA ZAŠTITU OD PANDEMIJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial