PAPA FRANJO: VJERA NIJE VIRTUALNA

Prazni Trg. sv. Petra, foto: AR-NEWS

VATIKAN, 18/04/2020 (AR) – Papa Franjo je tijekom mise u subotu u kapeli doma Sveta Marta doma Santa Marta u kojem stanuje u Vatikanu molio za zdravstvene djelatnike, posebno one koji pružaju asistenciju invalidima oboljelima od virusa Covid-19, kao i oboljelima. U homiliji tijekom mise naglasio kako kršćanin znade govoriti s jasnoćom i kazati istinu u slobodi koja mu dolazi preko Svetog duha. 

Basilika sv. Petra prazna, foto: AR-NEWS

Papa slavi svakog jutra misu u kapelici doma Santa Marta koju preko Vatican Medija prenose društvene mreže, ali i talijanska televizija RAI. Nedjeljna obraćanja angelusa i sada Kraljici nebeskoj, te opće audijencije srijedom, drži u biblioteci apostolske palače, što je također prenošeno u streamingu bez fizičke prisutnosti vjernika. Papa se nada kako će takva virtualna obraćanja ubrzo predstati.

Franjo je u homiliji tijekom mise u kapelici doma Santa Marta u petak upozorio kako se ne treba priviknuti na “virtualnu vjeru”. U ovom trenutku koji proživljavamo, u ovoj pandemiji, komuniciramo putem medija, putem sredstava za komunikaciju, ali nismo zajedno, kao i na ovoj misi, kazao je Franjo, te dodao da je tako i sa sakramentom.

“Imate euharistiju, ali ljudi koji su povezani s nama, mogu imati samo duhovnu pričest. To nije Crkva; to je Crkva u jednoj teškoj situaciji, koju Gospodin dopušta, ali idealna je Crkva uvijek s narodom i sa sakramentima”, kazao je Franjo.

Upozorio je na opasnost da bi Crkva mogla postati virtualna, kao i sakramenti i Božji narod. Ali, Crkva, sakramenti i Božji narod, konkretni su.

“U ovom trenutku stoga trebamo postati familijarni s Gospodinom kako bismo izišli iz tog tunela. To je i familijarnost apostola, a nije gnostička, nije virtualna, nije egoistična za svakoga od njih, nego je to konkretna familijarnost, u narodu. To je familijarnost s Gospodinom u svakodnevnom životu, u sakramentima, usred Božjega naroda. Neka nas Gospodin pouči toj konkretnoj familijarnosti, toj intimnosti s Njim, ali u Crkvi, sa sakramentima i sa svetim Božjim narodom”, kazao je Franjo. 

Crkva se ne smije pretvoriti u virtualnu, opasno je celebrirati misu bez naroda, kazao je Franjo, ali takva pravila su sada potrebna kako bi se izašlo iz tunela krize zbog koronavirusa, drži papa Franjo.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "PAPA FRANJO: VJERA NIJE VIRTUALNA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial