VATIKAN: PAPA FRANJO UPOZORAVA KAKO PRIRODA NE PRAŠTA

Papa FRanjo

VATIKAN, 23/04/2020 (AR) – Zgriječili smo protiv Zemlje, a priroda ne prašta, kazao je papa Franjo katehezi na današnjoj općoj audijenciji srijediom koju je u cjlosti posvetio zaštiti stvorenoga u povodu 50. međunarodnog dana planeta Zemlje. Papa je kazao kako smo pozvani ponovno pronaći osjećaj za sveto poštovanje Zemlje, jer ona nije samo naš dom nego je i Božji. 

Papa Franjo na općoj audijenciji

Franjo je i današnju opću audijenciju održanu u biblioteci apostolske palače, te u katehezi nagklasio kako ćemo zajedno i preuzimajući na sebe brigu o najslabijima, pobijediti globalne izazove, kako nam to pokazuje tragična pandemija koronavirusa.

-Trebamo rasti u svijesti o brizi za zajednički dom, kazao je Franjo, te naglasio kako smo pozvani brinuti se i poštovati sva stvorenja, te njegovati ljubav i samilost prema braći i sestrama, ponajviše najslabijima. Međutim, zbog samoljublja ne ispunjavamo odgovornost čuvara Zemlje i upravitelja na našem planetu. Zagadili smo Zemlju, oplijenili je, stavljajući u opasnost i vlastiti život. 

-Zgriješili smo protiv Zemlje, protiv svojega bližnjega, i u konačnici, protiv Stvoritelja, dobroga Oca koji se brine za svakoga od nas i želi da živimo u zajedništvu i blagostanju. A kako na to reagira Zemlja? upitao je Papa te podsjetio na jednu španjolsku izreku koja kaže: „Bog prašta uvijek, mi ljudi katkada, Zemlja nikada“. Zemlja ne prašta, ponovio je Papa, ako smo uništili Zemlju, odgovor će biti vrlo ružan.

Papa FRanjo

-Potreban nam je novi pogled na zajednički dom. On nije spremište resursa koje valja iskoristiti. Za nas vjernike on je „evanđelje stvaranja“. No, kada vidimo prirodne katastrofe koje su odgovor Zemlje na naše loše postupanje pomislim: “Ako sada upitam Gospodina što misli, ne vjerujem da bi mi rekao da je to veoma dobro”. Mi smo uništili Gospodinovo djelo, naglasio je Franjo i pozvao na ponovno nalaženje osjećaja za sveto poštovanje Zemlje, jer ona nije samo naš dom nego je i Božji.

Istodobno nam je potrebno ekološko obraćenje koje se izražava konkretnim djelima, te zajednički plan kako bismo zaustavili uništavanje Zemlje. Kao međunarodna zajednica svjesni smo važnosti suradnje, ali važno je i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini. Svatko od nas može dati svoj mali prinos; ne treba misliti da ta nastojanja neće promijeniti svijet.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO UPOZORAVA KAKO PRIRODA NE PRAŠTA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial