PAPA FRANJO: MOLIMO ZA VLADARE, RADNIKE, VJERNIKE I ONE KOJI TO NISU

Papa Franjo u kapelici Santa Marta, foto: Vatican News

VATIKAN, 02/05/2020 (AR) – Molimo se danas za vladare koji imaju odgovornost preuzimanja brige za njihove narode u ovim trenucima krize, kazao je papa Franjo u homiliji tijekom mise održane u subodu, 2. svibnja, ujutro u kapelici doma Santa Marta u kojem stanuje u Vatikanu. Papa je kazao kako odgovornost odlučivanja imaju šefovi država, vlada, zakonodavci, gradonačelnici i predsjednici regija, te je molio da im Gospodin pomogne i podari snagu u njihovu radu.

U životu smo svi imali trenutke krize, a ova pandemija je trenutak socijalne krize, kazao je Franjo i citirao argentinsku uzrečicu kako se ne mijenja konja dok se prelazi rijeku, odnosno u trenucima krize treba sačuvati vjeru u Boga.

A, 1. svibnja, crkva slavi blagdan sv. Jospia radnika, pa je papa Franjo svoju jučerašnju molitivu tijekom mise u kapelici doma Santa Marta posvetio djelatnicima. Molimo za sve radnike kako ni jedna osoba ne bi ostala bez posla i kako bi svi bili pravedno plaćani i mogli uživati u dostojanstvu, kazao je Franjo u homiliji tijekom mise. 

Papa Franjo drži homiliju, foto: Vatican News

-Svaka nepravda koja se počini osobi koja radi je gaženje ljudskog dostojanstva i dostojanstva cijelog čovječanstva, kazao je Franjo. Nažalost dostojanstvo rada je i danas gaženo. I danas ima toliko robova, muškaraca i žena, koji su primorani raditi kako bi samo preživijeli. Postoje prisilni radovi, nepravedni, loše plaćeni, a što znači živjeti uz gaženo dostojanstvo, kazao je Franjo.

-Ima radnika koji moraju raditi mnogo sati dnevno za minimalnu nadoknadu, kao i kućnih pomočnoca koje nisu pravedno plaćene i nemaju socijalnu ni mirovinsku sigurnost. To je gaženje ljudskog dostojanstva, naglasio je Franjo.

-Danas se ujedinjujemo s tolikom muškarcima i ženama, vjernicima i onima koji ne vjeruju, koji obilježavaju Praznik rada, kazao je Franjo i za sve radnike i radnice poželio da imaju pravdu na poslu. Pozvao je i na molitvu za poduzetnike, te je ispričao kako ga je prije nekoliko dana nazvao jedan poduzetnik i “zamolio me da molim za njega jer on nije htio nikoga otpustiti, jer otpustiti nekoga od njih je kao otpustiti samoga sebe”, ispričao je Papa što mu je kazao poduzetnik i dodao kako mnogi poduzetnici štite radnike kao svoju djecu, te je pozvao na molitu za njih.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "PAPA FRANJO: MOLIMO ZA VLADARE, RADNIKE, VJERNIKE I ONE KOJI TO NISU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial