EUROPSKA KOMISIJA: PLAN ZA DIGITALNO OBRAZOVANJE

Bruxelles, foto: AR-NEWS

BRUXELLES, 19/06/2020 (AR) – Europska komisija pokreće javno savjetovanje na razini EU-a kako bi u novi akcijski plan za digitalno obrazovanje uključila iskustva u području obrazovanja i osposobljavanja stečena tijekom krize koju je uzrokovao koronavirus. Zbog pandemije su pozatvarane i škole i sveučilišta. Učenje na daljinu i učenje putem interneta te digitalne tehnologije upotrebljavali su se više nego ikada. Rezultati savjetovanja pokazat će spoznaje na temelju novostečenih iskustava te će se uključiti u prijedloge za novi akcijski plan, koji će biti posebno važan u razdoblju oporavka od krize.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je kako kriza koju je uzrokovao koronavirus “donijela je niz izazova. Roditelji, nastavnici i učenici morali su se, bez ikakve najave, naglo prilagoditi učenju putem interneta. Otvoreno javno savjetovanje omogućit će svima da s nama podijele teškoće s kojima su se suočavali, ali i što su novo doznali i kojih su se rješenja dosjetili. Na novu smo se situaciju morali priviknuti vrlo naglo, a sada nas zanima što smo iz nje naučili. Akcijski plan za digitalno obrazovanje temeljit će se na tim poukama kako bi se u njemu oblikovali cjelovita i prilagođena europska vizija i niz djelotvornih mjera za digitalno obrazovanje”. 

Potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je da je kriza “produbila postojeće društvenoekonomske nejednakosti i ukazala nam na razlike u digitalnom obrazovanju koje treba hitno ukloniti. Javno savjetovanje o novom akcijskom planu za digitalno obrazovanje građanima će dati priliku da s nama podijele svoja mišljenja i iskustva te pomognu oblikovati europski program za digitalno obrazovanje”. 

Rimaska gimnazija Machiavelli, foto: AR-NEWS

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel izjavila je kako je pandemija “uzrokovala najveći poremećaj u tijeku obrazovanja i osposobljavanja u novijoj europskoj povijesti. Njezine posljedice osjetilo je sto milijuna učenika, studenata, nastavnika i obrazovnog osoblja diljem svijeta, a mnogi od njih okrenuli su se digitalnom obrazovanju kako bi uspjeli akademsku godinu privesti kraju. Isto tako, mnogi od njih sada su se prvi put morali u potpunosti osloniti na digitalne tehnologije za poučavanje i učenje. Na temelju ovog javnog savjetovanja željeli bismo razumjeti i upotrijebiti njihova iskustva. Svi smo dio te rasprave. Suradnjom možemo postići da novi akcijski plan za digitalno obrazovanje bude temelj istinski uključivog i visokokvalitetnog digitalnog obrazovanja u Europi”.

Javnim savjetovanjem nastoje se prikupiti stajališta svih građana, ustanova i organizacija iz javnog i privatnog sektora koji žele podijeliti svoja stajališta i iskustva iz dosad nezabilježene krize, kao i svoju viziju digitalnog obrazovanja u Europi.

Digitalna transformacija jedan je od prioriteta Europske komisije, kako je utvrđeno u vodećoj strategiji pod nazivom Europa spremna za digitalno doba.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "EUROPSKA KOMISIJA: PLAN ZA DIGITALNO OBRAZOVANJE"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial