ITALIJA: PODIGNUTA BRANA MOSE NA ULAZU U VENECIJU

MOSE, brana na ulasku u Veneciju

VENECIJA, 11/07/2020 (AR) – Po prvi puta od kada su prije 17 godina započeli radovi na izgradnji brane MOSE (MOdulo Sperimentale Elettromeccanico) na ulazu u venecijansku lgunu podignuto je (u petak 10. srpnja) svih 78 pokretnih brana-vratiju na četiri prolaza iz Jadranskog mora u Veneciju. Tri četvrtine tih čeličnih brana-vratiju izgrađeno je u hrvatskom Brodosplitu.

Ukupna cijena cijelog projekta iznosit će vjerojatno šest milijardi eura (trebao je koštati 4,2 milijarde eura) kada bude potpuno završen (sada je zgotovljen 93 posto) i stavljen na uporoabu, a što će biti vjerojatno koncem 2021. Iz konzorcija (Consorzio Venezia Nuova) koji upravlja radovima na MOSE-u kažu kako bi, bude li potrebno, brana mogla uči u funkciju od 30. srpnja ove godine. 

Brana MOSE

Nakon prošlogodišnjih visokih voda (183 cm iznad normale) koje su ponovno poplavile Veneciju i nakon sadašnje odluke vlade da se u postkoronavirus virijeme ubrzaju svi javni radovi, završetak MOSE-a bi trebao biti ranije. Vlada je sada uključila MOSE među 36 objekada vezanih za vodu (brane, vodovode…) koje treba završiti po hitnom postupku.

Generalnoj probi, osim lokalnih čelnika, prisustvovali su i premijer Giuseppe Conte i ministrica infrastruktura Paola De Micheli. Na umjetnom otoku koji dijeli ulaz u luku (Bocca di Porto) i Lido izgrađena je kontrolna dvorana iz koje se podižu brane i prati se sve vezano za operaciju. Ima, dakle četiri otvora zatvorenih branama. To su, gledano sa sjevera prema jugu Lido-Treporti, Lido-San Nicolò, Malamocco i Chioggia.

Kontrolna dvorana za MOSE

Prošlo je gotovo 54 godine od 4. studenoga 1966. kada je more, koje je poraslo za 194 cm, strašno poplavilo Veneciju. Trg Sv. Marka bio je jedan metar pod morem. Od tada se počelo raspravljati o tome kako zaštititi Veneciju od poplava. Većim dijelom godine vrata-brane će ležati na dnu lagune, a bit će podizane samo u slučaju najave visoke vode. Generalna proba u petak pokazala je kako će se podizati brane, a cijelo vrijeme, dakako, plovidba prema Veneciji je bila obustavljena.

Oko izgradnje tih brana vodila se i istraga zbog korupcije. Računa se da je oko 22 milijuna eura otišlo na korupciju, a među osuđenicima je bio i bivši predsjednik regije Veneto Giancarlo Galan.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: PODIGNUTA BRANA MOSE NA ULAZU U VENECIJU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial