VATIKAN: PAPA FRANJO ŠALJE PALIĆA U MOSTAR, A KUTLEŠU U SPLIT

Bazilika Sv. Petra

VATIKAN, 11/07/2020 (AR) – Papa Franjo prihvatio je zahtjev za odlaskom u mirovinu mostarskog biskupa Ratka Perića i imenovao je hvarskog biskupa Petra Palića biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim administratorom Trebinjsko-mrkanjske biskupije, objavio je danas ured za tisak Svete Stolice. U istom priopćenju se obznanjuje i da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg porečko-pulskog biskupa Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije.

Petar Palić je porijeklom iz Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu. Rođen je 3. srpnja 1972. godine u Prištini, tadašnjoj Skopsko-prizrenskoj biskupiji. Samo dvije godine nakon što ga je papa Franjo imenovao biskupom hvarske biskupije (9. ožujka 2018.), sada ga prebacuje u Mostar.

Dražen Kutleša rođen je 25. rujna 1968. u Tomislavgradu, Mostarsko-duvanjska biskupija.

Vatikan

Imenovan je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije 17. listopada 2011. Zaređen je za biskupa 10. prosinca 2011., a vodstvo Biskupije preuzima 14. lipnja 2012. Sada ga je Papa imenovao koadjutorom u Splitu, gdje je nadbiskupom Marin Barišić, kojem je, budući da ima 73 godine, još samo dvije godine do mirovine. Kutleša će postati splitski nadbiskup kada Barišić bude otišao u mirovinu.

Svi biskupi s navršenih 75 godina, kao što je učinio i Ratko Perić prije više od godine dana, moraju papi podnijeti zahtjev za odlazak u mirovinu. Taj zahtjev papa prihvaća kada biskupu nađe zamjenu.

Ta dva imenovanja dovest će do daljnjih promijena, jer treba imenovati novog porečko-pulskog biskupa, kao i novog hvarskog biskupa. Osim toga Palić, koji je bio i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije, više neće biti u HBK-u, pa će biti potrebno izabrati novog generalnog tajnika.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPA FRANJO ŠALJE PALIĆA U MOSTAR, A KUTLEŠU U SPLIT"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial