ITALIJA-SLOVENIJA: POVIJESNI SUSRET PREDSJEDNIKA

Predsjednici Mattarella i Pahor pred fojbom

RIM, 16/07/2020 (AR) – Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i slovenski predsjednik Borut Pahor zajednički su odali počast (13. srpnja 2020.) žrtvama fojbi i fašizma u Basovizzi (Bazovici) pokraj Trsta (Trieste). To je bilo prvi puta da je jedan predsjednik jedne od republika bivše Jugoslavije odao počast žrtvama fojbi i prvi puta je jedan od talijanskih predsjednika odao počast slovenskim žrtvama fašizma, pa je po tome taj susret ušao u povijest.

Predsjednici Mattarella i Pahor drže se za ruke pred spomenikom fašističkim žrtvama

Fojba u Bazovici (Basovizza) je simbolom svih kraških jama u koje su Titovi partizani bacili brojne Talijane, a spomenik čevorici streljanih 1930., od kojih su trojica Slovenaca (Ferdo Bidovec, Fran Marušič, Alojzij Valenčič) i jedan Hrvat (Zvonimir Miloš) označava protufašističku borbu. Na oba mjesta postavljen je po jedan vijenac, ali s dvije zastave (talijanskom i slovenskom) na kojima su pisala imena dvojice predsjednika. Tijekom simbolične minute šutnje kod oba spomenika Mattarella i Pahor su se držali za ruke.

Mattarella i Pahor su zatim u Trstu uručili talijanskom piscu slovenske manjine Borisu Pahoru orden talijanske republike. Boris Pahor ima 107 godina i kao šestogodišnje dijete bio je očevidcem spaljivanja zgrade Narodnog doma u Trstu13. srpnja 1920. Dvojca predsjednika potpisala su i protokol kojim je zgrada Narodnog doma vraćena slovenskoj manjini.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA-SLOVENIJA: POVIJESNI SUSRET PREDSJEDNIKA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial