ITALIJA: PRVI IZBORI U ERI KORONAVIRUSA

Montecitorio, zgrada parlamenta, foto: AR-NEWS

RIM, 20/09/2020 (AR) – U nedjelju i ponedjeljak do 15 sati održavaju se u Italiji prvi izbori u eri koronavirusa, pa su birači i članovi biračkih komisijama pod zaštitnim maskama i moraju se pridržavati obavezne razdaljine i dezinfekcirati ruke. Prvi rezulčtati će se znati u ponedjeljak poslije 15 sati na osnovu izlaznih anketa (exit poll).

Zgrada zastupničkog doma parlamenta, foto: AR-NEWS

Svi talijanski birači, odnosno gotovo 46,5 milijuna, pozvani su na referendum o ustavnim promijenama na kojem se trebaju izjasniti jesu li za smanjenje broja parlamentaraca sa 945 na 600, odnosno na 400 zastupnika od 630 dosadašnjih i na 200 senatora od sadašnjih 315. Smanjuje se i broj parlamentaraca koje biraju Talijani u inozemstvu sa 12 na 8 zastupnika i sa 6 na 4 senatora. Zatim bira se nova vlast u sedam od 20 regija, a na birališta je pozvano 18,5 milijuna birača, te se biraju administrativne vlasti u 957 općina (od više od 7.903 općina koliko ih ima u Italiji), a na birališta je pozvano 5,7 milijuna birača. Bira se u regiji Valle d’Aosta u kojoj je na vlasti autonomna valdaotanska unija (Union Valdôtaine), koja će zasigurno ponovno pobjediti. U Venetu je na vlasti Liga i guverner Luca Zaia će biti potvrđen. U Liguriji je na vlasti desni centar, te će guverner Giovanni Toti biti potvrđen. No u četiri regije (Toskana, Marke, Kampania i Puglia) u kojima je na vlasti lijevi centar, rezultat  je neizvijestan. Regiju Marke bi mogao preuzeti desni centar (Liga, Naprijed Italija i Talijanska braća), a dosadašnji guverner Luca Ceriscioli (PD) nije se kandidirao. U regiji Toskani nikada na vlasti nije bio neki predstavnik desnog centra, a sada bi moglo doći do preokreta. Demokratska stranka (PD-lijevi centar, odnosno bivša KP) podupire Eugenia Giania člana stranke (Italija živa) koju je osnovao bivši čelnik PD-a i bivši premijer Matteo Renzi, koji ne privlači birače lijevice, pa bi mogla pobjediti kandidatkinja Lige Susana Ceccardi. U Kampaniji se dosadašnji guverner Vincezno De Luca (PD) ponovno kandidira i bez obzira što je dosta popularan njegov reizbor nije siguran. U regiji Pugliji dosadašnji guverner Michele Emiliano (PD) se ponovno kandidirao, ali su se u toj regiji potpuno razdvojile stranke lijevice i svaka ima svoga kandidata pa bi mogao pobjediti kandidat desnog centra Raffaele Fitto. Osim toga u svim regijama u kojima je na vlasti lijevi centar svoje kandidate ima i Pokret 5 zvijezda (M5s), pa stranke koje su u koaliciji u središnjoj koalicijskoj vladi Giuseppea Contea u kojoj su Pokret 5 zvijezda (M5s), Demokratska stranka (PD), Italija živa (IV), te Slobodni i jednaki (LeU), sučeljavaju se na regionalnim izborima čime su dale prednost kandidatima desnog centra.

Zasjedanje senata, foto: AR-NEWS

Na referendumu će se vjerojatno izglasovati smanjenje boroja parlamentaraca, ali pobjeda neće biti tako jasna, jer se shvatilo kako taj rez ne donosi veliku uštedu, a smanjuje mogućnost da bude zastupljeno što više talijanskih građana. Rez od 36,5 posto broja parlamentaraca donio bi uštedu od samo 0,007 posto troškova za parlament, uštedjelo bi se samo 57 milijuna eura godišnje ili 285 milijuna eura u pet godina mandata, a ne 100 milijuna eura godišnje ili 500 milijuna eura u petogodišnjem mandatu kao što je obećavao Pokret 5 zvijezda, predlagač rezova.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: PRVI IZBORI U ERI KORONAVIRUSA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial