ITALIJA: PAPA FRANJO POTPISAO SVOJU TREĆU ENCIKLIKU

Molitva pape Franje u Assisiju

ASSISI, 03/10/2020 (AR) – Papa Franjo potpisao je u subotu poslije podne Assisiju svoju treću encikliku koja nosi naslov Svi smo braća” i posvećena je bratstvu i društvenom prijateljstvu nakon pandemije virusa Covid-19. Naslov njegove treće enciklike proizlazi iz jednog teksta svetog Franje. Prije stavljanja potpisa na encikliku, Papa je u kapeli pokraj groba svetog Franje predvodio misu bez prisutnosti vjernika zbog situacije s koronavirusom.

Franjo potpisuje encikliku

Ta enciklika je slijed prethodne dvije, odnosno Lumen fidei iz 2013., ali posebno Laudato si’ iz 2015. godine.

Papa Franjo je celebrirao misu u kripta donje bazilike sv. Frannje te se zadržao u meditaciji. Nije održao homiliju. Militva, tišina, šutnja, jednostavnost su karakteristike ovog putovanja pape Franje, prvog izvan Rima nakon početka pandemije virusa Covid-19. Zadnje putovanje Franje izvan Rima bilo je u veljači u Bari. Liturgija je bila ona koja se održava upravo na dan sv. Franje, 4. listopada.

Prije stavljanja potpisa pod encikliku papa Franjo se zahvalio prevoditeljima, a trojicu je doveo u Assisi.

Encikliku je na oltar pred papu donio mons. Paolo Braida, koji je radio na njezinu zaključenju, odnosno pomagao Franji. Nadzirao je i prijevode. Tu je bio i don Antonio koji je preveo encikliku sa španjolskog, jezika na kojem ju je pisao Franjo, na portugalski. Papa je doveo i don Cruza koji je nadzirao ostale prijevode sa španjolskog jezika. Papa je zahvalio svima iz prve sekcije državnog tajništva na pomaganju u pisanju enciklike i njezinu prevođenju.

Poslije 206 godina Franjo je prvi papa koji je potpisao encikliku izvan Rima. Posljednji papa koji je potpisao svoju encikliku izvan Rima bio je Pio VII. koji je to učinio u svom rodnom gradu Ceseni. To je bio četvrti posijet Franje rodnom mjestu sveca čije je ime preuzeo. Ivan Pavao II. je pohodio Assisi šest piuta, Benedikt XVI. dva puta. U 792 godine Assisi je 36 puta pohodilo 19 papa.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "ITALIJA: PAPA FRANJO POTPISAO SVOJU TREĆU ENCIKLIKU"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial