VATIKAN: PAPINA ENCIKLIKA “SVI SMO BRAĆA”

Papa u Assisiju prije potpisivanja enciklike

VATIKAN, 06/10/2020 (AR) – Treća enciklika pape Franje “Svi smo braća” (objavljena 4. listopada) ima snažan politički karakter. Papa poziva da se bradstvo promiće boljom politikom u službi općeg dobra, te kaže kako dijalog otklanja sve barijere, a svaki rat ostavlja svijet gorim u odnosu na onaj predratni. Papa spominje i Dokument o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život koji je potpisao u Abu Dabiju veljači 2019. s velikim imamom džamije i sveučilišta Al-Azhara, Ahmadom al-Tayyibom. 

Naglašava kako se do pravednijeg svijeta dolazi promicanjem mira, koji nije samo odsutnost rata, već stvarni obrtnički, dakle strpljiv, rad koji obuhvaća sve. Mir i pomirenje moraju biti proaktivni i ciljati na pravdu kroz dijalog u ime obostranog razvoja. Papa osuđuje rat kao “negaciju svih prava”, te izokreće svojedobna tumačenja, a koja su bila i u Crkvi, o mogućem “ispravnom ratu”, jer takav rat ne postoji posebno ne u današnje vrijeme kada postoje nuklearna, kemijska i biološka oružja koja imaju goleme posljedice na nevine civile.

U sedmom poglavlju pod naslovom “Putovi novog susreta” u dijelu naslovljenim “Memorija”, pod paragrafom 253., papa Franjo spominje i primjer hrvatskih biskupa koji su u izjavi u povodu završetka Drugog svjetskog rata 1995. napisali kako “mi svakoj nevinoj žrtvi moramo odati identično poštovanje. Ne smiju postojati etničke, vjerske, nacionalne ili političke razlike”. Naime, Papa piše kako kada je bilo nepravdi s obiju strana, treba jasno priznati da je moguće da nisu imale (nepravde) istu težinu ili nisu bile usporedive. Nasilje koje čine državne vlasti i strukture nisu na istoj razini s nasiljem pojedinih skupina. U svakom slučaju, ne može se pretendirati da budu svečano pamćene nepravedne patnje samo jedne strane, piše Franjo u enciklici i naglašava kako pri tome treba uzeti primijer “kojem su nas podučili hrvatski biskupi”, te citira spomenuti dio njihova pisma iz 1995.

Predstavljanje enciklike

Franjo iznosi kako je pandemija virusa Covid-19, koja nije Božja kazna, stigla dok je pisao encikliku, te kako je globalna zdravstvena opasnost pokazala da se nitko sam ne može spasiti i da je došlo vrijeme za promišljanje o jednom jedinstvenom čovječanstvu u kojem smo svi braća. Na globalne probleme treba odgovoriti globalnim akcijama, a ne “kulturom zidova”. Deformacija koncepata demokracije, slobode, pravde, kao i gubitak smisla za društvo i povijest, i egoizmi su globalni problemi koji zahtjevaju globalno djelovanje. Nasuprot tomu “kultura zidova” favorizira širenje mafija, pothranjuje strahove i samoću.

Papa poručuje kako imamo potrebu za politikom koja će kazati “ne” korupciji, neučinkovitosti, lošem upravljanju, nedostatku zakona i njihovu nepoštovanju. Politika mora biti usredotočena na ljudsko dostojanstvo, a ne potčinjena financijama, jer tržište samo ne može sve riješiti. Franjo kaže i “ne” populizmima. Skupine zatvorenih populista deformiraju riječ narod, jer ne govore o pravom narodu, koji je otvoren, dinamičan i s budućnošću.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "VATIKAN: PAPINA ENCIKLIKA “SVI SMO BRAĆA”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial