GRČKA: POBJEGAO ČELNIK DESNIČARSKOG POKRETA ZLATNA ZORA

Sa manifestacije članova pookreta Zlatna zora

RIM, 27/10/2020 (AR) – Grčke vlasti su sada priznale da je Christos Pappas, čovjek broj dva desničarskog pokreta Zlatna zora, pobjegao, nestao već 1. listopada, tjedan dana prije negoli ga je sud u Ateni osudio na 13 godina zatvora. Pappas, zamjenik predsjednika pokreta Zlatna zora, je osuđen na drugostupanjskom sudu u Ateni kao član toga neonacističkog grčkog pokreta koji je sud ocjenio kao kriminalnu organizaciju. Osim toga sud je zatražio da glavi čelnici pokreta, među kojima i njezin predsjednik i utemeljitelj  Nikos Michaloliakos (62), te bivši parlamentarci Zlatne zore budu odmah zatvoreni.

Suci u Ateni osudili su pokret ekstremne desnice Zlatna zora za djelovanje kao zločinačka organizacija. Osuđeno je sedam bivših parlamentaraca Zlate zore, uključujući i predsjednika tog neofašističkog pokreta Nikosa Michaloliakosa odgovornih za upravljanje zločinačkom organizacijom na 13 godina zatvora. Ostali su osuđeni za sudjelovanje u toj organizaciji na od pet do sedam godina zatvora. Član toga pokreta Giorgos Roupakias je osuđen za ubojstvo ljevičarskog rapera Pavlosa Fyssasa 2013. godine na doživotni zatvor plus 10 godina zatvora za članstvo u pokretu. Roupakias je osuđen da je nožem ubio Fysassa. Istraga je utvrdila da je Zlatna zora djelovala kao paravojna skupina.

Knjiga o pokretu Zlatna zora

Samo 11 od 68 optuženika bilo je prisutno u sudnici, ostali su bili zastupljeni njihovim odvjetnicima. Čitanje presude pozdravljeno je pljeskom u dvorani, ali i ispred suda gdje se okupilo oko 15.000 prosvjednika koji su uzvikivali “želimo naciste u zatvorima” i “Fyssas živi, zgazimo naciste”. Antifašistički prosvjednici su se sučeljili s policijom koja je na njih bacila suzavce. Roupakias bi za ubojstvo Fyssasa na periferiji Atene mogao biti kažnjen doživotnim zatvorom. Michaloliakos je negator holokausta. Promovirajući radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni, Zlatna zora ih je provodila na kriminalni način terorizirajući migrante, LGBT zajednicu i lijeve aktiviste. Na grčkim parlamentarnim izborima 2012. pokret Zladna zora dobio je gotovo sedam posto glasova i prvi puta ušao u Parlament. Grčki birači glasali su za taj pokret koji im je pomagao dijeleći hranu najugroženijima u vrijeme teške ekonomske krize. Tu pomoć su Zlatnoj zori slali talijanski neofašisti pokreta Nova snaga.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "GRČKA: POBJEGAO ČELNIK DESNIČARSKOG POKRETA ZLATNA ZORA"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial