HRVATSKA: PREDSTAVLJENA KNJIGA “POVIJEST RIJEKE”

Knjiga Povijest Rijeke

RIJEKA, 31/05/2021 (AR) – Giovanni Stelli profesor, filozof, povjesničar, predsjednik Društva za Povijesna istraživanja Rijeke u Rimu i rođeni Riječanin i objavio je knjigu “Storia di Fiume, dalle origini ai giorni nostri“ objavljena je u Italiji 2017. godine, a sada ju je preveo na hrvatski bivši veleposlanik u Italiji Damir Grubiša. Knjiga izlazi u izdanju Zajednice Talijana Rijeka.

“Zajednica Talijana u Rijeci odlučila je prevesti knjigu kako bi i hrvatska publika mogla upotpuniti s još jednim izdanje saznanja o složenim i puno puta tragičnim događajima u našemu gradu, koji se međutim i danas ponosi svojom bogatom tradicijom“, a predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Melita Sciucca dodala je kako vjeruju da će ovakva knjiga hrvatskom čitatelju dati jednu širu viziju povijesti Rijeke.

Tvrtko Jakovina, poznati hrvatski povjesničar, znanstvenik, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i vanjski profesor na Sveučilištu u Bologni, istaknuo je kako se u godini kad je Rijeka bila prijestolnica kulture pojavilo nekoliko važnih radova koji se vežu za povijest Talijana u Rijeci ili za povijest hrvatsko-slovensko-talijanskih odnosa, među kojima je i Stellijeva knjiga o povijesti Rijeke. Istaknuo je kako je Rijeka dobila jednu važnu, prepoznatljivu knjigu, kakvih mnogi naši veliki gradovi do danas nisu dobili.

Tvrtko Jakovina

Naglasio je kako knjiga donosi i neke dijelove koji će vjerojatno izazvati rasprave, poput dijela koji se odnosi na D’Anunnzija, no dodao je kako knjiga prvenstveno ukazuje na potrebu nastavka dijaloga uspostavljenog između talijanske i hrvatske zajednice.

Aljoša Pužar, riječki kulturolog, antropolog i pisac, profesor Sveučilišta u Ljubljani, kazao je kako ova knjiga je dio jednog specifičnog napora kojeg hrvatski i talijanski povjesničari radi kako bi se o nekim temama progovori mirnije i suvislije.

O knjizi je govorio i njezin prevoditelj, Damir Grubiša i naglasio kako je ova povijest Rijeke pisana iz rakursa talijanskih stanovnika Rijeke, onih koji su tu živjeli, onih koji su otišli, onih koji su doživjeli te promjene.

“Rakurs ove interpretacije povijesti je sasvim sigurno partikularan, ali nije prekluzivan i nije ekskluzivan – on poziva na uvažavanje povijesne memorije, on poziva na istraživanje koliko je moguća izgradnja jedne zajedničke memorije i zajedničke interpretacije tih kontroverznih povijesnih zbivanja, koliko treba uvažavati realnost podijeljene memorije i kloniti se djelilačke memorije i interpretacije, koje onda doprinose sukobima, a ne razumijevanju i pomirenju“, poručio je Grubiša, dodajući kako je pojava ove knjige moguća je samo u 21. stoljeću, u eri procesa europskog ujedinjenja, u Europi bez granica i bez teritorijalnih pretenzija jednih etničkih skupina nad drugima.

Generalni tajnik u Društvu za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima Marino Michich istaknuo je važnost rada na kulturnom povratku i ujedinjenju svih Talijana koji su iz Rijeke otišli te dijalogu s hrvatskim narodom.

Please follow and like us:

Be the first to comment on "HRVATSKA: PREDSTAVLJENA KNJIGA “POVIJEST RIJEKE”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial