ar-news
EUROPSKA KOMISIJA: PORAST HRVATSKOG BDP-A PDF Ispis E-mail
Ekonomija
Autor ar-news   
četvrtak, 05. studeni 2015. 19:55

BRUXELLES, 05/11/2015 (AR) - Europska komisija objavila je (5. studenog 2015.) jesenske ekonomske prognoze za ovu, sljedeću i 2017. godinu, koje uključuju podatke o kretanju BDP-a, inflaciji, zaposlenosti, proračunskom deficitu i javnom dugu u zemljama članicama, kandidatskim zemljama i glavnim trgovačkim partnerima Europske unije.

Nakon ovogodišnjeg rasta od 1,1 posto, sljedeće godine rast BDP-a bi trebao ubrzati na 1,4, posto, a 2017. godine na 1,7 posto.

Proračunski deficit trebao bi s prošlogodišnjih 5,6 posto BDP-a ove godine pasti na 4,9 posto, a sljedeće na 4,7 posto te 2017. godine na 4,1 posto. Javni bi dug, pak, prema procjenama EK, do kraja ove godine trebao porasti na 89,2 posto BDP-a, iduće bi godine mogao dosegnuti 91,7 posto, a u 2017. godini 92,9 posto BDP-a.

"Današnje prognoze pokazuju da bi hrvatsko gospodarstvo trebalo ponovno rasti nakon šest godina recesije. Ekonomske prognoze Komisije predviđaju rast od 1,1 posto BDP-a ove godine, s ubrzanjem na 1,7 posto 2017. godine, zahvaljujući većoj vanjskoj potražnji glavnih hrvatskih trgovačkih partnera i većoj domaćoj potražnji. U okruženju usporavanja globalne ekonomije, od iznimne je važnosti pojačati temelje gospodarstva kroz strukturne reforme i smanjenje vrlo visokog javnog duga koji bi, bez odlučne akcije, mogao dosegnuti skoro 93 posto BDP-a 2017. godine", rekao je potpredsjednik Komisije zadužen za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis.

 

Najveći rast trebala bi imati Irska, 6 posto, zatim Malta 4,3 posto te Poljska i Rumunjska po 3,5 posto. Vrlo skroman rast trebale bi imati Finska, 0,3 posto, Austrija 0,6 posto i Italija 0,9 posto.

 
ITALIJA-HRVATSKA: PROGRAM KULTURNE SURADNJE DO 2019 PDF Ispis E-mail
Kultura
Autor ar-news   
petak, 30. listopad 2015. 13:01

RIM, 30/10/2015 (AR) - Ministri kulture Italije i Hrvatske, Dario Franceschini i Berislav Šipuš, potpisali su u Rimu, nakon sastanka na temu organizacije kulturnih sezona Italije i Hrvatske, izvršni program suradnje u područjima kulture i obrazovanja između dvije vlade za razdoblje od 2015.-2019. godine.

Program suradnje potpisuje se na period od četiri godine (2015. - 2019.) i predviđa intenzivnu suradnju u područjima glazbe, kazališta, muzeja, kinematografije, kao i suradnju na području zaštite kulturne baštine te razmjene mladih stručnjaka i studenata.

 

U okviru sporazuma predviđa se organizacije kulturne sezone Italije u Hrvatskoj u drugoj polovici 2016., te Hrvatske sezone u Italiji u prvoj polovici 2017. godine. Prvi susret mješovite radne skupine predviđa se krajem 2015. godine.

 
VATIKAN: ZDRASTVENO STANJE PAPE FRANJE PDF Ispis E-mail
Religija
Autor ar-news   
petak, 23. listopad 2015. 21:00

VATIKAN, 23/10/2015 (AR) - "Nisam nikada liječio papu. Susreo sam ga samo jednom i vjerujem da me se ne sjeća. Napisano je mnogo neistine", izjavio je japanski neurokirurg Takanori Fukushima u današnjem telefonskom razgovoru iz SAD-a sa novinskom agencijom ANSA.

Talijanski listovi grupe QN napisali su prije par dana kako je Fukushima pregledao papu i dijagnosticirao mu benigni tumor na mozgu. Spomenuli su Fukushimu kao liječnika koji ga je pregledao došavši u Vatikan, ali očito ništa od toga nije točno. Takanori Fukushima, inače, predaje neurokirurgiju na dva učilišta (Duke University Medical Center i West Virginia University Medical Center).

Prema pisanju listova gupe Quotidiano Nazionale (QN), Fukushima je pregledao papu Franju i iznio svoju dijagnozu o benignom tumoru. Najprije se govorilo kako je Franjo s vatikanskim helikopterom otišao u kliniku San Rossore mjesta Barbaricina, pokraj Pise, kako bi bio pregledan. Onda, kad se opovrgnulo putovanje vatikanskog helikoptera u Toskanu, prešlo se na varijantu kako je Takanori Fukushima helikopterom došao u Vatikan pregledati papu. No, šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je novinarima kazao kako, nakon dodatnih provjera, može kazati da ni jedan strani helikopter nije sletio u Vatikan. Ipak se inzistiralo na tome kako je Fukushima bio u Vatikanu i susreo se s papom, pa se ukazivalo i na njegovu sliku na kojoj se rukuje s Franjom i koja je bila na njegovoj blog stranici (http://dr-fukushima.com). Bile su, zapravo dvije slike, o njegovim „misijama“ u Vatikanu i to iz listopada 2014. i siječnja 2015. Obje je sada otklonio, a jasno se vidjelo da su bile „photoshopirane“. Fukushima je bio na općoj audijenciji i rukovao se s papom, kao što se rukuju mnogi vjernici, ali je onda sa slika otklonio ostale i ispalo je kako je bio sam s Franjom na Trgu sv. Petra. No, kakvo je zdravstveno stanje pape Franje, pitanje je koje su novinari postavili šefu ureda za tisak Svete Stolice ocu Federicu Lombardiju.„Možete vidjeti i sami, vidite sve što radi...u agendi ima brojne i sve veće obveze. U studenome putuje na šestodnevni pohod Africi (Kenja, Uganda Centrafrička Republika), a što je četvrto dugotrajno daleko putovanje u 2015. godini (bio je u Šri Lanki i na Filipinama, u Ekvadoru, Boliviji i Portugalu, te na Kubi i u SAD-u)“, kazao je Lombardi.Zna se kako je papi Bergogliju teško kleknuti se zbog bolova u kičmi i na kuku, te da mu je u 21. godina života zbog zarazne bolesti otklonjen gornji dio desnog plučnog krila.

 
VATIKAN: USKORO APOSTOLSKA POBUDNICA O OBITELJI PDF Ispis E-mail
Religija
Autor ar-news   
petak, 30. listopad 2015. 12:39

VATIKAN, 30/10/2015 (AR) - Papa Franjo će objaviti apostolsku pobudnicu o obitelji na temelju zaključaka biskupske sinode, izjavio je državni tajnik kardinal Pietro Parolin na margini savjetovanja na sveučilištu Gregoriani u povodu 50. obljetnice Nostra Aetate, dokumenta Drugog vatikanskog koncila o odnosu Katoličke crkve prema nekršćanskim religijama.

Parolin nije, dakako, mogao kazati kada će biti objavljena papina pobudnica, ali je naglasio kako drži da će to biti uskoro, jer „željezo se kuje dok je vruće“.

Dakle, na pitanje hoće li papa Franjo objaviti neki dokument sada kada je zaključena biskupska sinoda o obitelji, Parolin je odgovorio: „Da, i taj dokument će biti u obliku apostolske pobudnice, kao što je u tradiciji za sinode. Uostalom, kao što stoji u zaključnom dokumentu, sindoski oci nude Papi materijal tražeći dokument ako bude držao da je to oportuno“.

 

Dakle, uskoro bi mogla biti objavljena apostolska pobudnica, što bi bila drua pape Franje poslije Evangelii Gaudium (Radost evanđelja), o obitelji, a na osnovu završnog zaključka biskupske sinode o obitelji, koja je razmatrala osjetljiva pitanja kao što je davanje ili ne pričesti rastavljenim i ponovno oženjenim osobama, pa i o odnosu prema homoseksualnim osobama.

 
VATIKAN: VREMENA SE MIJENJAJU I MI KRŠĆANI SE MORAMO MIJENJATI, POZIV JE PAPE PDF Ispis E-mail
Religija
Autor ar-news   
petak, 23. listopad 2015. 13:20

VATIKAN, 23/10/2015 (AR) – „Vremena se mijenjaju i mi kršćani se moramo stalno mijenjati sa slobodom i u vjeri“, kazao je papa Franjo u homiliji na jutarnjoj misi (23/10/2015) u domu Santa Marta prije odlaska na pretposljednji sastanak redovne sinode o obitelji. Franjo je promišljao o Crkvi koja treba djelovati pazeći na „znakove vremena“ bez upadanja u konformizam, već prepuštajući se nadahnuću molitve.

Vremena se mijenjaju i mi kršćani se moramo mijenjati, moramo se mijenjti ostajući čvrsto u vjeri u Isusa Krista, učuvrćeni u istini evanđelja, ali naše se držanje mora stalno kretati prema znacima vremena, kazao je Franjo i pozvao: budimo slobodni po daru slobode koju nam je dao Isus Krist.

„Naš posao je gledati što se događa u nama, pronicati naše osjećaje i naše misli, te vidjeti što se događa izvan nas i pronicati znakove vremena“, kazao je Franjo i dodao kako vremena čine ono što trebaju, odnosno mijenjaju se. Kršćani trebaju činiti ono što želi Krist, odnosno „vrednovati vrijeme i mijenjati se s njime ostajuć čvrstima u istini evanđelja“. Ono što nije prihvatljivo jest mirni konformizam, koji, de fakto, čini da se ostane nepokretnima, kazao je Franjo i s time u svezi citirao dio poslanice Rimljanima u kojem sv. Pavao propovjeda „veliku snagu slobode koja nas je spasila od grijeha“.Ulaz u dom Santa Marta

Ima i stranica u evanđelju gdje Isus govori o „znakovima vremena“ i kaže kako su licmjeri oni koji znaju shvatiti promjene, ali ne čine tako i s vremenom Sina čovjekova. Bog nas je stvorio slobodnima i „da bismo imali tu slobodu moramo se otvoriti snazi Duha i shvatiti dobro što se događa unutar i izvan nas upotrebljavajući pronicljivost“.

„Imamo slobodu prosudbe onoga što se događa izvan nas, ali da bismo prosudili moramo dobro znati ono što se događa izvan nas“, kazao je Papa i pitao kako se to može učiniti, odnosno kako Crkva može spoznati znakove vremena koja se mijenjaju?

Iz kršćanske mudrosti se upoznaju promjene, različita vremena i znakove vremena, a to treba činiti bez straha, u slobodi. Franjo priznaje kako to nije lako, jer postoje mnogi vanjski uvjeti koji utječu i na kršćane navodeći mnoge na jednostavnije držanje, odnosno da ne rade ili bolje kazati da kažu kako su čuli, čitali...i ostaju mirnima. Ali, koja je poruka koju Gospodin želi dati s onim znakom vremena“, pita Franjo i odgovara kako da bi se shvatili znaci vremena potrebno je biti u tišini i promatrati, a onda promišljati u nama. Na primjer, kazao je Papa, pitamo se zašto ima toliko ratova, zašto se nešto dogodilo? Da bi se shvatilo „moramo moliti. Potrebna je tišina, promišljanje i molitva. Samo tako ćemo moći shvatiti znakove vremena, što nam Isus želi kazati“, kazao je Franjo.

 

Problem shvaćanja znakova vremena „nije ekskluzivni posao kulturne elite“, kazao je Franjo i naglasio kako Isus nije kazao „gledajte kako čine sveučilištarci, gledajte kako čine doktori, kako čine intelektualci. Isus govori seljacima koji u njivovoj jednostavnosti znaju razlikovati zrno od kukolja, nesloge“, kazao je Franjo u homiliji koju je gotovo u cjelosti prenio Radio Vatikan.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 459

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information